Guvernul a transmis CC că ordonanţa care interzice cumulul pensie-salariu nu contravine Constituţiei

Guvernul a transmis Curţii Constituţionale (CC) răspunsul la contestaţia formulată de Avocatul Poporului în cazul ordonanţei de urgenţă prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul în sistemul public, document în care arată că decizia Executivului nu contravine textului constituţional.

31 afișări
Imaginea articolului Guvernul a transmis CC că ordonanţa care interzice cumulul pensie-salariu nu contravine Constituţiei

Guvernul a transmis CC că ordonanţa care interzice cumulul pensie-salariu nu contravine Constituţiei (Imagine: Mediafax Foto)

"Răspunsul Guvernului a fost transmis Curţii Constituţionale", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.

Guvernul susţine că suspendarea pensiei pentru persoanele angajate în sectorul public este în acord cu decizia Curţii Constituţionale 375/2005, conform căreia nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, dacă măsura se aplică tuturor în mod licit.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 230 din 30 decembrie 2008, publicată, luni, în Monitorul Oficial, persoanele care, la data intrării în vigoare a actului normativ, cumulează pensia cu venituri obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială, au obligaţia să opteze între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe.

Ordonanţa a determinat proteste ale medicilor, profesorilor şi actorilor.

Citeşte şi:

Ordonanţa care interzice cumulul pensie-salariu nu încalcă Constituţia

Guvernul: Interdicţia cumulului pensiei cu salariul, în acord cu o decizie a CC

Profesorii, medicii şi actorii pot cumula pensia cu alte venituri prin convenţie civilă

Băsescu: OUG privind cumulul salariului cu pensia a vizat abuzul pe seama banului public

Avocatul Poporului a contestat la CC ordonanţa privind cumulul pensiei cu salariul

Guvernul obligă pensionarii angajaţi în instituţii publice să opteze între pensie şi salariu - surse

Pensionarii care au primit compensaţii trebuie să restituie banii la reangajarea în sistemul public

Actorii contestă noua ordonanţă privind pensiile

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici