Guvernul alocă 100 de milioane de lei pentru plata gărzilor suplimentare ale medicilor, din 1 octombrie. Ce spun sindicaliştii din Sănătate

Guvernul României a decis alocarea a aproximativ o sută de milioane de lei pentru creşterea plăţii gărzillor medicilor, mărirea urmând să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie, fondurile urmând să fie obţinute din administrarea mai eficientă a resurselor, anunţă Ministerul Sănătăţii.

2126 afișări
Imaginea articolului Guvernul alocă 100 de milioane de lei pentru plata gărzilor suplimentare ale medicilor, din 1 octombrie. Ce spun sindicaliştii din Sănătate

Ministerul Sănătăţii: Guvernul României a decis creşterea plăţii pentru gărzile medicilor

Sindicat din Sănătate, după anunţul privind plata gărzilor : E un pas înainte, un răspuns mai clar

Reprezentanţii sindicatului Federaţia "Solidaritatea Sanitară" susţin că trebuie să analizeze măsura Guvernului privind creşterea plăţii gărzillor medicilor, precizând că anunţul Ministerului Sănătăţii reprezinţă un pas înainte în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor medicilor.

"În primul rând trebuie să vedem foarte clar ce cuprinde acest ordin în totalitate. După ce înţelegem foarte clar, trebuie să facem nişte calcule ca să vedem în ce se concretizează asta din punct de vedere financiar, pentru că nu îmi este foarte clar în momentul acesta. Se ocupă juriştii federaţiei să desluşească ce se întâmplă cu sporurile de noapte, cu sporurile de ore suplimentare. Cu alte cuvinte, trebuie să putem să le oferim prima dată membrilor noştri un răspuns cu privire la banii pe care îi vor primi, după care, fiind sindicat, noi nu putem să luăm o decizie fără să îi consultăm pe membri. Ne vom consulta membrii şi vom ieşi cu o poziţie. E un pas înainte, în sensul că am căpătat un răspuns mai clar. În ultima săptămână, din nefericire, comunicarea cu Ministerul a fost cel puţin deficitară şi în ceea ce ne priveşte ne-am dori o întâlnire cu decidenţii, astfel încât să putem discuta aceste lucruri foarte clar, după ce avem, fireşte însă, mandatul membrilor noştri", a declarat medicul Florin Chirculescu, vicepreşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".

"Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă 20 / 2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta", creşterile urmând să fie reglementate printr-o ordonanţă de urgenţă, anunţă Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat de presă.

Fondurile de circa 100 de milioane de lei necesare creşterii plăţii gărzilor pentru medici în anul 2016 vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, iar mecanismele găsite nu afectează în niciun fel prognozele de deficit bugetar, explică ministerul.

Astfel, potrivit deciziei Guvernului, "va creşte plata gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august, gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial", avantajul medicilor fiind că acestea vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate.

De asemenea, "contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi, aşa numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea, medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale din 2010 încoace vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat, timpii de lucru şi de odihnă vor fi regândiţi în termeni de flexibilizare, de grijă faţă de efortul depus de medici şi de siguranţă a pacienţilor", susţine instituţia.

Totodată, se precizează că Ministerul Sănătăţii evaluează modalităţi de remunerare a medicilor rezidenţi de anii I şi II pentru gărzile pe care le fac.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte măsurile de eficientizare a cheltuielilor din Sănătate, se vor face economii la scară naţională prin mecanismul de achiziţii publice centralizate care are deja proceduri demarate; evaluarea şi monitorizarea strictă a investiţiilor; controlul mai strict al prescripţiei de medicamente (cu precădere antibiotice, dar nu numai) şi al investigaţiilor medicale; controlul serviciilor din spitalizările de zi.

La solicitarea Federaţiei Sanitas, evaluarea modalităţilor de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar vor fi discutate în cadrul consultărilor cu partenerii de dialog social din procesului de elaborare a Legii Salarizării Unitare, mai spune ministerul.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Bucureşti anunţau sâmbătă că sunt nemulţumiţi de sporurile pe care ar urma să le primească şi de formularea imprecisă a reglementărilor în relaţia medicilor cu angajatorii, care ar încalca principiile fundamentale ale dreptului muncii.

De asemenea, săptămâna trecută, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" a cerut ca în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial pentru efectuarea gărzilor suplimentare să fie menţionate dreptul la un spor cuprins între 25% şi 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condiţiile de muncă aplicabile la locul de desfăşurare a gărzilor şi la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă pentru CIM - urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puţin 24 de ore.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici