Guvernul alocă 17 milioane lei pentru instalații de desalinizare

Publicat: 18 07. 2025, 15:14
Actualizat: 18 07. 2025, 15:18
Imagini din Praid, judetul Harghita, luni, 2 iunie 2025. Salina Praid a fost inchisa in urma infiltrarii apelor raului Corund in galeriile subterane ale minei de sare, dupa ce cursul raului a strapuns albia artificiala. Autoritatile au suspendat activitatea atat in zona turistica, cat si in exploatarea miniera, din cauza riscului major de prabusire a tavanului salinei. RAUL STEF / MEDIAFAX FOTO

Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a finalizat analiza soluției tehnice pentru instalarea sistemelor de desalinizare în localitățile Târnăveni, Fântânele și Suplac, grav afectate de contaminarea cu sare a apei din luna mai, cauzată de o scurgere din zona Salinei Praid.

În urma acestei analize, Guvernul României a alocat, în ședința din această săptămână, aproximativ 17 milioane de lei către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru implementarea completă a echipamentelor.

Fondurile vor acoperi atât costurile echipamentelor de osmoză inversă (RO), cât și lucrările auxiliare necesare: rezervoare pentru saramură, alimentare electrică, remineralizare, automatizare și integrare în sistemele de monitorizare.

Mii de locuitori, afectați de poluarea apei potabile

Scopul este asigurarea apei potabile pentru mii de locuitori afectați de poluarea cu sare.

„Această soluție tehnică vine în ajutorul oamenilor care de două luni nu au apă potabilă din cauza dezastrului ecologic din zona Salinei Praid. Protejarea resurselor de apă și garantarea accesului la apă sigură rămân priorități absolute”, a declarat ministra mediului, Diana Buzoianu.

Conform autorităților, sistemele vor funcționa neasistat, iar apa rezultată va fi reechilibrată chimic pentru a respecta normele europene.

Evacuarea saramurii va fi controlată, pentru a evita impactul asupra mediului.

În Târnăveni este necesar un post de transformare propriu pentru alimentarea cu energie, iar în celelalte două localități vor fi folosite racorduri simplificate.