Guvernul amână acordarea primelor de vacanţă până spre sfârşitul anului

Guvernul a decis să amâne acordarea primelor de vacanţă până spre sfârşitul anului, când va fi efectuată o analiză completă a evoluţiei economiei şi a resurselor bugetare disponibile, au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

88 afișări
Imaginea articolului Guvernul amână acordarea primelor de vacanţă până spre sfârşitul anului

Guvernul amână acordarea primelor de vacanţă până spre sfârşitul anului (Imagine: Mediafax Foto)

Informaţia a fost confirmată de premierul Emil Boc, care a justificat decizia prin constrângerile perioadei de criză.

"Într-o perioadă de criză, când oamenii din mediul privat sunt daţi afară, sunt în şomaj tehnic sau îşi pierd în fiecare zi locurile de muncă, este firesc ca şi în sectorul public să ne uităm cu mai multă atenţie la modul cum sunt cheltuiţi banii publici. De aceea, am luat decizia de amânare a primelor de vacanţă, pentru a observa care sunt rezultatele economiei şi resursele financiare aferente după primul semestru, urmând ca, în funcţie de acestea, să luăm o decizie în consecinţă. Într-o perioadă de criză nu poţi să tratezi cu unităţi de măsură diferite pe cei din sectorul public în raport cu cei din sectorul privat şi cred că trebuie să avem această solidaritate, acestă înţelegere. În privinţa bonusurilor, premiilor şi a celorlalte lucuri aferente, în măsura în care economia ne va permite, evident că le vom acorda", a spus Boc.

Atenţionat de presă că o parte dintre angajaţi au încasat deja aceste prime şi întrebat dacă va cere restituirea banilor, premierul a arătat că decizia de miercuri a Guvernului presupune doar o amânare a plăţii acestor prime.

"Am spus că se amână. Asta înseamnă că aceste drepturi există, dar plata lor a fost amânată pentru când va fi decisă în funcţie de rezultatele economiei. Repet, nici cei care nu au primit nu pierd banii. Ei vor primi banii, dar atunci când economia va permite acest lucru", a spus Boc.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat, miercuri, că este convins că suspendarea primelor de vacanţă ale angajaţilor îi va determina pe aceştia să dea în judecată instituţia pentru primirea banilor.

Ministrul a adăugat că acest subiect ar putea discutat în şedinţa de Guvern, în condiţiile în care instanţa s-a pronunţat în favoarea solicitanţilor în cazuri similare.

"S-a creat un precedent şi atunci va trebui să ne asumăm probabil azi (miercuri - n.r.), la Guvern, una sau alta dintre variante: nu dăm banii şi îi dăm pe sentinţă judecătorească sau îi dăm şi lucrurile rămân aşa cum sunt", a spus Sârbu.

Secretarul general al Ministerului Agriculturii, Miron Moldovan, a declarat joi că instituţia a amânat, începând cu luna iulie, pe perioadă nedeterminată, acordarea primelor de vacanţă, motivând prioritatea de a asigura plata salariilor în contextul crizei economice.

Potrivit unei informări transmise recent de Ministerul Finanţelor, numărul funcţionarilor care beneficiază în 2009 de dreptul la prime de vacanţă este de aproximativ 258.000 de persoane, respectiv magistraţi şi personal auxiliar din justiţie, funcţionari din autorităţile centrale şi locale, poliţişti şi funcţionarii din administraţia penitenciarelor.

Instituţia arată că în perioada 2001-2006 au fost introduse acţiuni în instanţă, individual sau prin intermediul organizaţiilor sindicale, prin care majoritatea salariaţilor menţionaţi anterior au câştigat dreptul la acordarea primelor de vacanţă pe toată perioada pentru care acest drept a fost suspendat, precum şi pentru viitor.

Efortul bugetar a totalizat anul trecut suma de 795,2 milioane lei, dintre care 541,7 de milioane lei de la bugetul de stat, 183,5 milioane lei de la bugetele locale şi 70 milioane lei de la instituţiile subvenţionate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici