Guvernul pune 500.000 de români la coadă în fiecare lună să dea bani

Conform legii, cei până la 500.000 de angajaţi din România care sunt plătiţi exclusiv sau şi prin contracte de drepturi de autor trebuie să depună, până pe 25 august, declaraţii individuale privind venitul încasat în iulie, atât la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate, cât şi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Nici statul, nici experţii fiscali şi nici contribuabilii însă nu ştiu exact cum va avea loc procesul de depunere a declaraţiilor sau a plăţilor aferente acestora.

11 afișări
Imaginea articolului Guvernul pune 500.000 de români la coadă în fiecare lună să dea bani

Guvernul pune 500.000 de români la coadă în fiecare lună să dea bani (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Deşi legea a intrat în vigoare de la 1 iulie, Guvernul a făcut publice normele metodologice abia la finele lunii trecute.

"Beneficiarii trebuie să depună, personal, aceste declaraţii, în fiecare lună, la autorităţile respective. Legea este foarte clară. În cazul veniturilor obţinute prin contracte de drepturi de autor, angajatul, beneficiarul este cel care depune declaraţiile. Mai mult decât atât, tot el este cel care le şi plăteşte, adică în momentul depunerii declaraţiei trebuie să meargă cu bani la el pentru a face plata pe loc", a declarat pentru Gândul Luminiţa Ristea, managing partner Nexia International.

Ea a precizat că valoarea contribuţiilor sociale, de 16,5% din venitul net, pe lună, nu poate fi mai mare decât echivalentul a 16,5% aplicat la cinci salarii medii brute pe economie, respectiv de 1.514 lei. Astfel, cei care încasează din contractele de drepturi de autor mai mult de 9.180 de lei pe lună vor plăti doar cei 1.514 lei.

Citeşte mai multe despre angajaţii din România care sunt plătiţi prin contracte de drepturi de autor pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici