Guvernul reduce numărul de paturi în spitale şi taie autorizaţii pentru minim 150 unităţi

Guvernul va reduce numărul de paturi în spitale cu 9.200 şi nu va reînnoi autorizaţiile pentru cel puţin 150 dintre cele mai ineficiente spitale, până la finele anului, se arată în scrisorea de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX.

147 afișări
Imaginea articolului Guvernul reduce numărul de paturi în spitale şi taie autorizaţii pentru minim 150 unităţi

Guvernul reduce numărul de paturi în spitale şi taie autorizaţii pentru minim 150 unităţi (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Pentru a ajuta la îmbunătăţirea fluxului de venituri din sistemul sanitar şi pentru soluţionarea stocului de arierate, suntem hotărâţi să introducem taxele aferente serviciilor care să fie plătite de pacienţi până anul viitor, să reducem drastic exceptările de la plata acestor taxe comparativ cu planul iniţial, să reducem numărul de paturi în spitale cu 9.2000 şi să nu reînnoim autorizaţiile pentru cel puţin 150 dintre cele mai ineficiente spitale, conform clasificării, până la finele anului", se arată în scrisoarea către FMI.

Guvernul arată totodată că va demara un program de reforme structurale profunde în sectorul de asistenţă medicală, care va presupune reducerea costurilor produselor farmaceutice prin promovarea unei treceri în consum către medicamentele generice şi prin recentralizarea achiziţiei de medicamente, mai ales pentru programele naţionale.

A doua etapă presupune eficientizarea serviciilor spitaliceşti şi a managementului acestora şi va include descentralizarea administrării pentru cele mai multe spitale la autorităţile locale, introducerea unui nou mecanism de finanţare a spitalelor bazat pe standarde de cost pe tipuri de spital, cofinanţarea de la autorităţile locale şi stabilirea de plafoane pentru cheltuielile cu salariile, pentru a se limita depăşirile de cheltuieli, precum şi reformarea sistemului de asistenţă de urgenţă pentru a se elimina bazarea excesivă pe sistemul de asistenţă primară.

Toate aceste reforme vor fi aprobate prin ordonanţă de urgenţă până la finele lunii iulie 2010, se arată în document.

O misiune FMI s-a aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic care condiţionează împrumuturile. În urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide în a doua parte a lunii iunie dacă se va elibera cea de-a cincea tranşă din acord, în sumă de aproape 900 milioane euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici