Guvernul vrea să îşi asume răspunderea în Parlament pentru legile educaţiei

Guvernul intenţionează să finalizeze, până la 14 august, proiectele de legi privind reforma în educaţie, pe baza soluţiilor propuse de comisia condusă de profesorul Mircea Miclea, şi să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru aceste legi, a anunţat premierul Emil Boc.

13 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să îşi asume răspunderea în Parlament pentru legile educaţiei

Guvernul vrea să îşi asume răspunderea în Parlament pentru legile educaţiei (Imagine: Mediafax Foto)

El a cerut partidelor care au semnat Pactul naţional pentru educaţie să îşi desemneze experţi care să contribuie la elaborarea acestor legi.

În şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul a cerut ministrului Educaţiei să pregătească un nou set de legi privind învăţământul universitar, prin care să fie evitate cazuri de genul celor înregistrate la Universitatea Spiru Haret.

"Soluţia Guvernului este adoptarea pachetului de legi privind educaţia prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului. Pentru aceasta, am convenit ca, până în 14 august, pachetul de legi care a fost elaborat şi de comisia Miclea, în coroborare cu ceea ce ministrul Educaţiei are în pregătire la minister, să pregătească toate actele legale care intră în acest pachet al educaţiei. În cadrul acestui demers, urmând exemplul de la Pactul naţional pentru educaţie, vom solicita tuturor partidelor politice care au semnat Pactul să îşi nominalizeze experţii care să lucreze alături de ministrul Educaţiei şi de cei care au elaborat raportul comisiei Miclea, pentru a pune pe masa Guvernului şi apoi a Parlamentului cel mai bun pachet legislativ pe educaţie posibil, care să prevină asemenea situaţii pe viitor (de genul celor înregistrate la Universitatea Spiru Haret-n.r.)", a spus Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

El a arătat că aceste pachet legislativ, prezentat încă din luna aprilie, conţine soluţiile pentru asemenea situaţii precum cele apărute la Universitatea Spiru Haret. Una dintre aceste soluţiile menţionate este ierarhizarea universităţilor şi a programelor de studii astfel încât orice persoană care doreşte să se înscrie la o universitate să cunoască de la început dacă instituţia este acreditată şi dacă diploma, programul de studiu sau de masterat sunt recunoscute.

Premierul a amintit totodată că pachetul de legi în domeniul educaţiei conţine sancţiuni exprese pentru depăşirea limitelor autonomei universitare.

"Adică autonomia universitară este garantată de Constituţie, dar utilizarea abuzivă a autonomiei universitare trebuie să fie sancţionată. Pentru aceasta, pachetul de legi pe care îl avem şi care va fi dezbătut în continuare conţine sancţiuni foarte precise, precum desfiinţarea prin lege a acelei universităţi sau a acelui program care nu respectă condiţiile de acreditare şi nu prezintă opiniei publice, prin insituţiile de acreditare recunoscute de lege, datele necesare pentru a avea în faţă oameni informaţi care se înscriu în procesul educaţional", a spus Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici