Guvernul vrea să obţină fonduri europene pentru angajaţii concediaţi din fabrica Nokia de la Jucu

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, se va afla, joi, în judeţul Cluj, pentru a discuta atât cu conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), câr şi cu reprezentanţii Nokia despre condiţiile de accesare a unor fonduri europene pentru angajaţii companiei, a anunţat premierul Emil Boc.

380 afișări
Imaginea articolului Guvernul vrea să obţină fonduri europene pentru angajaţii concediaţi din fabrica Nokia de la Jucu

Guvernul vrea să obţină fonduri europene pentru angajaţii concediaţi din fabrica Nokia de la Jucu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

El a precizat că intenţia Guvernului este ca aceşti bani să fie obţinuţi din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG).

"Avem nevoie de o cofinanţare de aproximativ 30-35% şi obiectivul Guvernului este să obţinem bani europeni pentru sprijinirea angajaţilor de la Nokia", a spus Boc.

Ministrul Muncii va prezenta Guvernului, săptămâna viitoare, o informare pe această temă.

FEAG este un nou fond european creat pentru a finanţa sprijinul individual acordat lucrătorilor disponibilizaţi datorită globalizării.

Beneficiarii acestui fond sunt lucrătorii afectaţi de concedieri ca urmare a globalizării. Un stat membru poate solicita Comisiei Europene finanţare din FEAG atunci când peste 1.000 de lucrători sunt concediaţi.

Sindicaliştii de la fabrica Nokia din comuna clujeană Jucu au amânat, miercuri, pentru ziua următoare negocierile cu conducerea companiei, între timp urmând să aibă o întrevedere cu ministrul Muncii, Sulfina Barbu, şi reprezentanţii AJOFM Cluj.

Liderul sindicatului "Nokia Metal" din cadrul fabricii de la Jucu, Valentin Ilcaş, a declarat miercuri că ministrul Muncii urmează să aibă, joi, o întâlnire cu conducerea Nokia România.

Liderii celor două sindicate de la fabrica Nokia din Jucu, Valentin Ilcaş şi Cristian Copil, urmau să aibă, miercuri, o nouă rundă de negocieri cu conducerea Nokia România privind salariile compensatorii care vor fi acordate angajaţilor ce urmează să fie disponibilizaţi.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici