Hăineală: Nu s-au pronunţat nume pentru parchete, am spus care sunt exigenţele noastre

Preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, a declarat marţi, după şedinţa Secţiei de procurori a Consiliului, că nu au fost pronunţate nume ca propuneri pentru şefia parchetelor, ci au fost reiterate exigenţele privind candidaţii, legate de experienţă managerială, portofoliu profesional şi reputaţie.

487 afișări
Imaginea articolului Hăineală: Nu s-au pronunţat nume pentru parchete, am spus care sunt exigenţele noastre

Oana Schmidt Hăineală (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Nu s-au pronunţat nume. Am spus care sunt exigenţele noastre. Este opinia unanimă a magistraţilor din secţia de procurori, manifestat constant din septembrie (2012 - n.r.) încoace. Avem o procedură (pentru selecţia şefilor parchetelor - n.r.) prevăzută de lege, nu îmi cereţi să comentez legea", le-a declarat Hăineală jurnaliştilor, după şedinţa Secţiei de procurori, la care a participat şi premierul Victor Ponta.

Preşedintele CSM a subliniat că secţia de procurori, în unanimitate, a solicitat ministrului interimar al Justiţiei, respectiv lui Ponta, "realizarea unei proceduri de selecţie pentru persoanele care urmează să fie nominalizate la funcţiile-cheie din Ministerul Public".

Cu acelaşi prilej, preşedintele CSM a detaliat criteriile de exigenţă, menţionând "background"-ul, experienţa profesională, portofoliul de cazuistică, experienţa managerială la nivel înalt, reputaţia, integritatea.

"Pentru oamenii care vor fi numiţi în cadrul structurilor specializate, avem nevoie de oameni care să aibă un background în aceste structuri, un anumit portofoliu de condamnări şi trimiteri în judecată, să provină din structuri, să ştie despre ce este vorba, pentru că sunt structuri care s-au validat, s-au definit, nu mai sunt în faza de experiment, să aibă experienţă managerială. Pentru cele trei funcţiile de procuror general, prim-adjunct şi adjunct, trebuie să fie oameni cu experienţă managerială, la un nivel înalt de bună reputaţie şi care sunt validaţi prin profesionalism, prin integritate şi prin toate celelalte trăsături, buni comunicatori şi buni specialişti", a explicat Hãinealã.

"Să provină din structurile specializate, să ştie foarte bine ce fel de activitate se desfăşoară în aceste structuri", a mai spus Hăineală, despre candidaţii pentru şefia parchetelor.

Preşedintele CSM a mai spus că, în opinia sa, procedura de selecţie trebuie "formalizată prin ordin de ministru", pentru a satisface exigenţele Comisiei Europene şi ale sistemului judiciar. Hăineală a adăugat că nu are "mandat" să facă alte recomandări unui "om politic", respectiv viitorului ministru al Justiţiei.

"Ceea ce trebuie făcut de viitorul ministru al Justiţiei ar trebui adoptată o procedură finalizată prin ordin, care să satisfacă prima etapă prin predictibilitate, transparenţă, toate exigenţe Comisiei şi ar trebui mers mai departe. În momentul în care vom primi propuneri (de candidaţi - n.r.), vom fixa termen, vom lăsa un anumit interval de timp pentru analiză, vom fixa termen, vom ţine interviurile", a mai spus Hăineală, precizând că interviurile la CSM vor fi, şi de această dată, publice şi transparente.

"Vom ţine interviurile public, avem criteriile de evaluare a candidaţilor", a mai spus Hăineală, despre evaluarea candidaţilor de către CSM.

Procedura de selecţie pentru şefia Parchetului General şi cea a DNA va fi reluată după ce, în 22 noiembrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins pe candidaţii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, propuşi de ministrul de atunci al Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, votul fiind previzibil de la debutul şedinţei.

Procedura de selecţie a procurorilor şefi a fost impusă de Comisia Europeană după ce voci au reclamat la Bruxelles tentativa politicului de a-şi impune controlul asupra Justiţiei.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care emite decretul de învestire în funcţie. Concret, este atributul exclusiv al ministrului de a face propunerea, care poate fi respinsă doar o dată, conform unei decizii a Curţii Constituţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici