Harghita, tot mai vizitată de urşi: 9 apeluri primite de autorităţi în 4 zile

Jandarmii din Harghita au primit în ultimele 4 zile 9 apeluri prin care era semnalată unor urşi în zone locuite din judeţ.

283 afișări
Imaginea articolului Harghita, tot mai vizitată de urşi: 9 apeluri primite de autorităţi în 4 zile

Harghita, tot mai vizitată de urşi: 9 apeluri primite de autorităţi în 4 zile

Potrivit Jandarmeriei Harghita, cele mai multe apeluri prin care era semnalată prezenţa urşilor în perioada 10-13 iunie au fost făcute din localităţile Băile Tuşnad şi Borsec, respectiv câte 3.

Din cele 9 cazuri, a fost nevoie de intervenţia efectivă a echipelor de intervenţie în 7 dintre acestea, singurele în care nu s-a confirmat prezenţa urşilor fiind înregistrate în Băile Tuşnad şi Topliţa.

Astfel, vineri, o femeie anunţa prezenţa unui urs, posibil pui, într-un copac aflat pe proprietatea sa din localitatea Ciumani. Din cauza faptului că ursul refuza să coboare din copac, s-a luat decizia ca echipa de intervenţie şi cu familia femeii să părăsească locuinţa aflată la marginea pădurii, permiţându-i astfel ursului să coboare singur şi să se retragă în pădure.

Primul şi singurul apel pe ziua de sâmbătă a fost făcut din municipiul Topliţa, fiind semnalat un urs pe o păşune, în acest caz nefiind nevoie de intervenţia echipei de intervenţie, ursul părăsind singur zona.

Şi duminică a fost făcut tot un singur apel, din Izvoru Mureşului, un bărbat anunţând prezenţa unui urs în spatele curţii sale. Deşi iniţial ursul nu a fost observat din cauza vegetaţiei înalte, într-un final acesta a fost îndepărtat înspre pădure de către echipa de intervenţie.

Luni au fost înregistrate 6 apeluri. Primul a fost făcut de către un bărbat care anunţa prezenţa unei ursoaice cu trei pui în apropierea unui hotel din Băile Tuşnad. Echipajul de jandarmerie a îndepărtat animalele sălbatice înspre zona împădurită.

La aproximativ 2 ore distanţă, o femeie anunţa prezenţa unui urs în apropierea gării din Băile Tuşnad, în acest caz nefiind confirmată prezenţa animalului sălbatic de către echipajul de jandarmerie ajuns la faţa locului.

Singurul apel din comuna Hodoşa a fost făcut de către un bărbat, acesta anunţând prezenţa unui urs lângă biserica din localitate. Ursul a fost alungat de către echipa de intervenţie în afara localităţii, înspre o zonă împădurită.

Ultimele 3 apeluri ale zilei au fost făcute într-un interval de aproximativ 2 ore din localitatea Borsec. Primul a fost făcut de către un bărbat care anunţa prezenţa unui urs în apropierea unui magazin. La nici 20 de minute, o femeie anunţa prezenţa unui urs la containerul de gunoi din faţa casei sale. În ambele cazuri a intervenit un echipaj de ordine publică, format din jandarm şi poliţist, cei doi urşi fiind îndepărtaţi în afara zonelor locuite.

Ultima intervenţie a fost necesară, ca urmare a unui apel făcut de o femeie, care anunţa prezenţa unui urs pe prispa casei sale. Ursul a fost îndepărtat tot de către un echipaj de ordine publică, format din jandarm şi poliţist.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita 113 apeluri, făcute prin intermediul 112, prin care era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
jandarmi,
urşi,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici