Herta Muller îl susţine pe Marius Oprea la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

Herta Muller precizează într-o scrisoare deschisă că susţine numirea lui Marius Oprea în fruntea Insititutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, adăugând că a decis să-l sprijine public pentru ca acesta să continue "deconspirarea crimelor comunismului".

91 afișări
Imaginea articolului Herta Muller îl susţine pe Marius Oprea la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

Herta Muller îl susţine pe Marius Oprea la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)

Marius Oprea a fost preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR).

Printr-o hotărâre de Guvern din 25 noiembrie 2009, IICCR a comasat prin fuziune cu Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc. Astfel a fost înfiinţat, în subordinea premierului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) celelalte două instituter desfiinţându-se.

Preşedintele Institutului nou-înfiinţat urmează să fie numit de prim-ministru. Momentan, conducerea este asigurată de Marius Oprea.

Herta Muller consideră că înlăturarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc nu este decât "încă o bătălie câştigată de structuri ale vechiului regim". Scriitoarea spune că astfel a decis să îl susţină public pe Marius Oprea, "pentru ca el să poată continua, alături de echipa sa, acţiunea de deconspirare a crimelor comunismului".

"Adresez acest apel de a ne alătura lui Marius Oprea, pentru a sprijini demersul lui, public şi instituţional, de a arăta ce s-a întâmplat cu noi, de a ne aminti cum am trăit în acei ani trişti şi tragici, şi de a ne putea elibera astfel de frica trecutului", scrie Herta Muller.

Autoarea distinsă în 2009 cu Premiul Nobel precizează că, în presa germană, acţiunile institutului pe care îl conduce sunt privite cu respect şi chiar cu admiraţie.

Ea precizează că îl cunoaşte pe Marius Oprea ca scriitor, "unul dintre cei mai tineri ai Generaţiei '80" dar şi ca istoric, "din intervenţiile şi acţiunile sale îndreptate împotriva rămăşiţelor totalitare din România, care, din păcate, continuă, cum afirmă el şi cum cred şi eu, să exercite o puternică influenţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici