Hodorovski: Putin este capabil să folosească bomba atomică pentru a câştiga

Mesaj înfricoşător dat de un fost rival al preşedintelui rus.

1260 afișări
Imaginea articolului Hodorovski: Putin este capabil să folosească bomba atomică pentru a câştiga

Putin, întruchiparea răului suprem

Mihail Hodorkovski, fostul proprietar al companiei petroliere Yukos, care a rezistat exproprierii ilegale a bunurilor sale de către Putin şi pedepsei cu închisoarea în Siberia, locuieşte acum la Londra.

Fostul opozant a transmis un mesaj dur, în preajma alegerilor prezidenţiale din Rusia, în care Putin nu are contracandidat: „Occidentul nu trebuie să recunoască alegerile false”.

Magnatul consideră că „Putin este capabil să folosească bomba atomică pentru a câştiga” în Ucraina. Recent, Putin a spus că Rusia este pregătită de un eventual război nuclear.

Mihail Hodorkovski este un bogat om de afaceri rus, fost preşedinte al grupului petrolier Iukos. A fost arestat în 25 octombrie 2003, pe aeroportul Novosibirsk. Atunci, el şi principalul său asociat, Platon Lebedev, au fost condamnaţi la 8 ani de închisoare pentru escrocherie şi evaziune fiscală şi încarceraţi.

În decembrie 2010, ambii au fost condamnaţi la câte 14 ani de închisoare (la care sunt luaţi în calcul şi cei 8 ani pe care îi ispăşeau deja) pentru furtul a milioane de tone de ţiţei şi de spălare de bani în valoare de 23,5 miliarde de dolari.

Decizia instanţei de judecată a primit o apreciere controversată din partea comunităţii ruse şi internaţionale: unii au considerat condamnarea corectă, alţii l-au socotit „prizonier politic”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în decizia din mai 2011, a luat în calcul încălcările procedurale în timpul arestării, a faptelor de umilire a demnităţii umane în timpul detenţiei pe parcursul anchetei preliminare şi judiciare, precum şi plângerile din detenţie.

După 10 ani de detenţie, pe 20 decembrie 2013 el a fost graţiat de preşedintele Vladimir Putin, fiind eliberat din închisoare chiar în aceeaşi zi.Amnisitierea a venit în urma unei cereri a lui Hodorkovski de a fi eliberat, pe motiv că mama sa e grav bolnavă. Imediat după eliberare Hodorkovski, a zburat în Berlin, Germania.

Pe 28 iulie 2014, Rusia a fost condamnată de către Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga să plătească suma de 50 de miliarde de dolari despăgubiri acţionarilor companiei petroliere Iukos, în contul activelor expropriate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici