Hoţii tablourilor din Olanda, cercetaţi în numeroase alte dosare

Tinerii trimişi în judecată pentru furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam sunt cercetaţi în numeroase alte dosare, pentru distrugere, violare de domiciliu, proxenetism, ultraj sau trafic de persoane, potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT.

350 afișări
Imaginea articolului Hoţii tablourilor din Olanda, cercetaţi în numeroase alte dosare

Hoţii tablourilor din Olanda, cercetaţi în numeroase alte dosare (Imagine: Shutterstock)

Conform anchetatorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Eugen Darie este cercetat în prezent de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin în 12 dosare penale, pentru: infracţiuni incriminate de Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, distrugere (opt fapte), violare de domiciliu (trei fapte ), ultraj contra bunelor moravuri (două fapte), încăierare (o faptă), ultraj (o faptă), lovire şi alte violenţe (patru fapte ), ameninţare (două fapte), nerespectarea regimului armelor şi muniţiei (două fapte).

Procurorii mai arată în rechizitoriu că Darie este trimis în judecată în alte două dosare, de evaziune fiscală şi, respectiv, de vătămare corporală, distrugere şi încăierare, în acesta din urmă fiind deferit justiţiei împreună cu alte persoane. Cele două dosare sunt pe rolul Judecătoriei Măcin.

Radu Dogaru este cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin în mai multe dosare penale deschise pentru: ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice; încăierare urmată de moartea victimei ( implicat alături de alte persoane printre care şi inculpatul Procop Adrian), asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni; alte infracţiuni incriminate prin legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială.

De asemenea, Parchetul din Măcin îl cercetează pe Alexandru Bitu în diferite dosare pentru vătămare corporală, distrugere, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, încăierare, infracţiuni incriminate de Legea 61/1991, proxenetism şi tâlhărie.

Darie, Dogaru şi Bitu mai sunt cercetaţi, de DIICOT Tulcea, pentru trafic de persoane, se mai precizează în rechizitoriu.

Procurorii DIICOT arată, în documentul citat, că şi Adrian Procop este cercetat în mai multe dosare penale şi a fost trimis în judecată de Parchetul din Măcin, pentru furt calificat.

"Precizăm, de asemenea, că inculpatul Procop Adrian a mai fost implicat ( alături de inculpatul Dogaru Radu ş.a.) într-o încăierare care a avut ca rezultat decesul numitului Finoghen Vasilescu, iar pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin este înregistrat un dosar penal în care este învinuit, alături de alte persoane, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe", se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

În dosarul privind furtul celor şapte tablouri, Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu şi Olga Dogaru au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, Petre Condrat în stare de libertate, iar Adrian Procop a fost deferit justiţiei în lipsă, a precizat DIICOT.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă.

În susţinerea celor menţionate mai sus, amintim că inculpatul Darie Eugen mai este cercetat, în prezent, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin într-un număr de peste 12 dosare penale aflate în diferite stadii de finalizare a anchetei, dosare care au ca obiect:
▪ infracţiuni incriminate de Legea 241/2005;
▪ infracţiuni de distrugere ( 8 fapte);
▪ violare de domiciliu ( 3 fapte );
▪ ultraj contra bunelor moravuri ( 2 fapte );
▪ încăierare ( 1 faptă);
▪ ultraj, prev. de art. 329 c.p. ( 1 faptă);
▪ lovire şi alte violenţe ( 4 fapte ),
▪ ameninţare ( 2 fapte);
▪ nerespectarea regimului armelor şi muniţiei ( 2 fapte),
toate aceste infracţiuni formând obiectul de cercetare penală al dosarelor nr. : 137/P/2009, 624/P/2009, 385/P/2011, 530/P/2011, 202/P/2012, 371/P/2012, 372/P/2012, 373/P/2012, 779/P/2012, 1145/P/2012 ş.a.
▪ infracţiunea de trafic de persoane, cauză care se află în lucru la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Tulcea.
De asemenea este trimis în judecată, pe rolul Judecătoriei Măcin aflându-se dosarele cu nr. 776/253/2013, respectiv 591/253/2012

Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, "cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Dosarul a fost trimis de DIICOT - Structura Centrală la Judecatoria Sectorului 3 Bucureşti, care a stabilit primul termen de judecată în 13 august

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici