Procesul senatorului Cătălin Voicu s-a încheiat. ICCJ va da o decizie la 29 mai

Procesul senatorului Cătălin Voicu, fostului judecător Florin Costiniu şi al oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic s-a încheiat luni, după ce judecătorii ICCJ au ascultat pledoariile acuzării şi ale apărării, decizia instanţei urmând să fie dată la 29 mai.

427 afișări
Imaginea articolului Procesul senatorului Cătălin Voicu s-a încheiat. ICCJ va da o decizie la 29 mai

Cătălin Voicu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii din dosarul lui Voicu, în cazul senatorului şi a lui Costiniu solicitând câte nouă şi, respectiv, şase ani de închisoare, iar pentru Locic şi Căşuneanu, câte cinci ani de închisoare.

În pledoaria finală, acuzarea a cerut judecătorilor constatarea ca probate a acuzaţiilor şi faptelor comise de cei patru, context în care a cerut condamnarea acestora la pedepse cu executare.

Astfel, în cazul senatorului Cătălin Voicu, procurorul DNA a cerut condamnarea acestuia la două pedepse de câte şapte de ani de închisoare pentru două fapte de trafic de influenţă, precum şi doi ani de închisoare pentru fals.

Procurorul a arătat că, în urma contopirii pedepselor, Cătălin Voicu trebuie condamnat la şapte ani de închisoare, cerând totodată şi aplicarea unui spor de pedeapsă de doi ani de închisoare, pedeapsa finală ce ar urma să fie executată de demnitar fiind cea de nouă ani.

Magistratul DNA a precizat că se impune scăderea perioadei de mai bine de un an pe care senatorul Voicu a petrecut-o deja după gratii în perioada arestului preventiv.

În cazul lui Florin Costiniu, procurorul a arătat că acesta trebuie condamnat pentru complicitate la trafic de influenţă la şase ani de închisoare.

În cazul oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, procurorul DNA a cerut pentru fiecare în parte câte cinci ani de închisoare, pentru faptele de cumpărare de influenţă.

În timpul pledoariei, procurorul anticorupţie a arătat că acest dosar a scos la iveală gravitatea deosebită a modului în care senatorul Cătălin Voicu rezolva probleme judiciare ale unor oameni de afaceri.

"Gravitatea este una deosebită în acest caz. Cătălin Voicu, cum însuşi spunea pe telefon, este exponentul unui sistem relaţional vast (...) care a dus până la aservirea unor magistraţi şi poliţişti în interesele unor oameni de afaceri sau politici, ceea ce afectează grav societatea publică şi instituţiile publice. Este fără precedent activitatea lui Cătălin Voicu. Convorbirile sale, după cum aţi văzut, reprezintă practic, dacă le privim cu atenţie, o înşiruire continuă a intervenţiilor senatorului. Trebuie ca pedepsele dumneavoastră să îi inhibe pe cei ce ajung la putere de a se folosi de prerogativele funcţiilor pe care le capătă în scopul săvârşirii unor astfel de fapte. Calităţile de senator şi de fost judecător în acest caz trebuie să atragă cu sine pedepse sporite în acest dosar", a arătat procurorul în sala de judecată.

Totodată, procurorul a cerut instanţei supreme rearestarea lui Cătălin Voicu, întrucât senatorul nu s-a prezentat la ultimul termen de judecată, obligaţie dispusă la eliberarea sa, în iulie 2011.

Solicitarea a fost însă respinsă.

De cealaltă parte, apărătorii celor patru inculpaţi au arătat pe rând judecătorilor că probele procurorilor nu dovedesc acuzaţiile, cerând astfel achitarea, în baza mai multor motive şi temeiuri.

Astfel, în cazul lui Voicu, avocatul acestuia a arătat că probele procurorilor, respectiv interceptările telefonice, pe de o parte nu dovedesc integral vinovăţia acestuia în raport cu acuzaţiile, iar pe de altă parte ar trebui anulate de instanţă şi neavute în vedere la soluţionarea procesului. Avocatul le-a reamintit judecătorilor că expertiza tehnică făcută de expertul parte ales de Voicu în acest dosar dovedeşte că printre interceptările procurorilor DNA ar exista unele trunchiate, compilate sau incomplete.

În cazul omului de afaceri Costel Căşuneanu, avocatul acestuia a afirmat că nu există nicio probă directă care să dovedească fapta de cumpărare a influenţei senatorului Cătălin Voicu, subliniind din nou că omul de afaceri îl împrumuta frecvent cu bani pe senator.

În cazul lui Marius Locic, apărătorul s-a referit la contractul de asistenţă juridică de 19.000 de lei, semnat de omul de afaceri cu Voicu, spunând despre respectivul act că a fost încheiat cu bună credinţă. Avocatul lui Locic a mai arătat că interceptările aflate la dosarul cauzei nu dovedesc altceva decât că omul de afaceri a apelat la senator în disperare de cauză, dat fiind şantajul la care era supus, la acel moment, în legătură cu o plângere penală făcută împotriva sa de un cetăţean străin.

Avocatul fostului judecător Florin Costiniu a spus că interceptările de la dosarul cauzei care îl vizează nu pot fi puse în legătură cu niciun alt mijloc de probă în afară de susţinerile şi referirile procurorilor DNA, context în care o atare situaţie nu este decât în avantajul clientului său.

În ultimul cuvânt, Voicu le-a declarat judecătorilor că "sorgintea" acestui dosar se află în politică. "Veţi vedea că acest dosar îşi are sorgintea în politică. Aţi auzit astăzi (luni - n.r.) cum primul lucru făcut de procurori, la începerea şedinţei, a fost acela de a cere arestarea mea pentru că m-am dus să votez moţiunea. Deşi am avut probleme cu inima, se cere arestarea mea pentru că pe 27 (aprilie - n.r.) eram în Parlament. Acele înregistrări nu sunt originale, nu am rostit acele lucruri, iar din ele fie nu se înţelege nimic clar, fie nu se aude nimic", a spus senatorul.

Senatorul a mai spus că, prin prisma acestui dosar, familia i-a fost "decimată", iar reputaţia - compromisă, şi că lasă la latitudinea judecătorilor decizia ce se va lua în cazul său. "Sunt complet nevinovat şi, chiar şi aşa, pot să vă spun că libertatea mi-au luat-o, familia mi-e decimată, aşa că ce-ţi mai rămâne de făcut ca om?...Muream cu ei de gât când au venit cu automatele la poarta mea, dar tocmai pentru că sunt un om de bună credinţă am acceptat să-i însoţesc, în speranţa de a lămuri urgent lucrurile", le-a spus Voicu magistraţilor.

Fostul judecător Florin Costiniu a spus că singurele probe ale acuzării, respectiv interceptările, nu se coroborează cu "absolut nimic", arătând că este nevinovat şi că vrea să fie achitat.

La rândul său, Căşuneanu a arătat că l-a împrumutat de "zeci, chiar sute de ori" pe senator cu diverse sume de bani, astfel că nu i s-a părut că face nimic ilegal, precizând că, din cauza acuzaţiilor aduse de procurori, a căpătat o stare de "paranoia". "Acum, mi-e şi frică să mă mai duc la biserică. Stă unu' acolo cu mâna întinsă şi cere bani. O fi de la DNA? Am ajuns să fiu paranoia acum. Nu l-am cunoscut niciodată pe Florin Costiniu şi, mai mult, nu i-am cerut niciodată acestuia să intervină pentru problemele mele", a afrmat Căşuneanu.

Marius Locic a venit pregătit cu o Biblie, pe care a adus-o în faţa judecătorilor, jurând că ultimele sale cuvinte vor reprezenta adevărul absolut. Cu mâna pe Biblie, Locic le-a arătat magistraţilor că senatorul Voicu i-a solicitat ca, atunci când îşi revine financiar, să nu-i dea banii în mod direct, ci să-i doneze unei biserici, pentru repararea unui gard. Locic a mai spus despre senator că e "un om cu inimă mare", încercând să arate că Voicu nu a intervenit în favoarea sa, la Poliţie, pentru bani, ci pentru a cere poliţiştilor să nu cedeze la presiunile sau ofertele cetăţeanului străin care se presupune că îl şantaja pe omul de afaceri.

Senatorul Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie. Aceştia au fost şi ei arestaţi preventiv, dar în 13 aprilie 2010 au fost puşi în libertate.

Procurorii afirmă că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu a stat în arest preventiv din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici