ICCJ: Cele 22 de persoane inculpate în cazul permiselor rămân în arest

Instanţa supremă a decis, vineri, cercetarea în stare de arest a celor 22 de persoane acuzate în scandalul permiselor emise fraudulos de către autorităţile din Argeş, judecătorii respingând contestaţiile acestora faţă de menţinerea lor în detenţie.

87 afișări
Imaginea articolului ICCJ: Cele 22 de persoane inculpate în cazul permiselor rămân în arest

ICCJ: Cele 22 de persoane inculpate în cazul permiselor rămân în arest

Magistraţii Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis că măsura prelungirii a fost luată legal de către instanţa inferioară, Curtea de Apel Bucureşti.

Unii dintre avocaţi au pus în discuţii chestiuni precum faptul că unii dintre cei arestaţi au avut o participaţie mică la fapte sau că sumele pe care le-au luat au fost derizorii.

"Din dezbaterile ce au avut loc a rezultat că unii dintre inculpaţi - cum ar fi Izabel Constantin Tudoroiu, Constantin Tinca, Ion Ionaşcu, Virgil Ioniţă - au avut o participaţie minoră la întreaga activitate infracţională, au beneficiat de sume de bani reduse, au recunoscut şi au regretat faptele, se consideră vinovaţi, astfel că măsura solicitată de Parchet ar putea fi interpretată ca nefondată", au arătat joi apărătorii.

Un alt aspect pe care avocaţii l-au invocat la termenul de joi al recursului a fost acela că, potrivit încheierii motivate a Curţii de Apel Bucureşti, infracţiunea de aderare la un grup infracţional, reţinută în sarcina majorităţii, a fost declarată pur formal şi că nu există.

"Din dezbateri a rezultat că infracţiunea pentru care sunt acuzaţi şi cercetaţi aproape toţi inculpaţii, aceea de aderare la un grup infracţional, nu este probată în niciun fel şi, prin urmare, această faptă este declarată pur formal. Curtea reţine că motivaţia grupului infracţional, descrierea acestuia, organizarea, structura, modul de operare, precum şi scopurile sunt lacunar descrise, nefiind punctuate fiecare din elementele menţionate mai sus", au mai spus avocaţii, care au contestat menţinerea clienţilor lor în arest.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, miercuri, prelungirea cu 30 de zile a mandatelor de arestare preventivă pentru cele 22 de persoane inculpate în dosarul permiselor din Argeş, respingând astfel cererea acuzaţilor de a fi cercetaţi în libertate.

Curtea de Apel Bucureşti a prelungit mandatele din 12 septembrie, până la 11 octombrie, pentru 20 dintre arestaţi, iar din 13 septembrie până la 11 octombrie pentru ultimele două persoane arestate în acest caz, respectiv Laurenţiu Georgel Neagoe - şeful de post al localităţii argeşene Băbana şi Florin Boroiu Badea.

Procurorii anticorupţie au cerut, marţi, prelungirea măsurii arestării celor 22 de inculpaţi în dosarul permiselor, după ce au constatat din interceptările pe care le au realizat că ofiţerul de poliţie, Codruţ Gheorghe Vlăsceanu - comisar şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş - "ar fi interacţionat, în cadrul activităţilor sale nelegale şi cu persoane din Ploieşti".

Decizia a fost contestată la ICCJ, care a judecat joi recursul, iar vineri a decis respingerea contestaţiei, menţinând măsura preventivă.

În iunie, 20 de persoane, majoritatea funcţionari în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş, printre care şi şeful Serviciului Permise Argeş, Codruţ Gheorghe Vlăsceanu, precum şi adjunctul acestuia, Vasile Voinea, au fost arestate la propunerea procurorilor DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici