Igaş: 10.000 de angajaţi din MAI vor fi disponibilizaţi în următoarele două luni

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, miercuri, după audierea sa în Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, că 10.000 de angajaţi din MAI vor fi disponibilizaţi în următoarele două luni, inclusiv o mare parte din Aparatul Central.

1842 afișări
Imaginea articolului Igaş: 10.000 de angajaţi din MAI vor fi disponibilizaţi în următoarele două luni

Igaş: 10.000 de angajaţi din MAI vor fi disponibilizaţi în următoarele două luni (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Traian Igaş a spus că i-a lămurit pe deputaţii din Comisia de apărare în legătură cu procesul de restructurare din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi a eliminat acele interpretări conform cărora numărul celor disponibilizaţi ar fi de 18.000.

Ministrul a precizat că numărul celor care vor pleca din MAI este de 10.000, disponibilizările urmând să aibă loc în următoarele două luni.

El a precizat că există bază legală pentru a face aceste restructurări şi că vor fi emise şi o serie de hotărâri de Guvern pentru "a ajuta toată acţiunea".

Igaş a mai spus că, "după cum este firesc", va pleca un număr important de angajaţi din Aparatul Central, fiind pentru prima oară după 1989 când numărul acestora va coborî sub o mie.

Ministrul a apreciat că întâlnirea cu deputaţii din Comisia de apărare a fost una bună. Traian Igaş a adăugat că săptămâna viitoare deputaţii din Comisia de apărare vor veni la sediul MAI pentru o nouă audiere, în cadrul căreia se va discuta concret, pe cifre şi pe organigramele revizuite ale instituţiei.

Igaş a mai spus că a preluat câteva idei de la deputaţii din Comisia de apărare şi că anumite aspecte vor fi clarificate şi mai bine după întâlnirea de săptămâna viitoare.

În ce priveşte reducerea normei de hrană, Igaş a amintit că aceasta este o măsură temporară şi că poliţiştii îşi vor primi din luna iulie toate drepturile salariale.

Potrivit lui Traian Igaş, conducerea MAI va urma un parcurs corect, aplicat pe legislaţie, atât în ceea ce priveşte disponibilizările, cât şi în cazul restituirii drepturilor salariale către angajaţi.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a precizat că a fost nevoit să plece mai repede de la întâlnirea cu deputaţii din Comisia de apărare pentru că trebuie să meargă la Luxemburg, unde joi va avea loc întâlnirea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. Traian Igaş a plecat de la Comisia de apărare însoţit de secretarul de stat Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, înaintea audierilor, că cei care se opun modernizării ministerului şi modificărilor legislative propuse de acesta vor realiza că au greşit.

Ministrul Traian Igaş a venit la Comisia de apărare însoţit de secretarul de stat Marian Tutilescu, de şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, Arion Ţigănaşu, şi de directori ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.

Ministrul Traian Igaş şi şefii de structuri din MAI sunt audiaţi în legătură cu scandalul în care a fost implicat fostul secretar general al instituţiei Laurenţiu Mironescu, dar şi în legătură cu norma de hrană, cu restructurarea ministerului şi cu aderarea la Spaţiul Schengen.

Traian Igaş a discutat, marţi, cu liderii sindicatelor poliţiştilor, ministrul declarând că o nouă întâlnire va avea loc vineri şi că se încearcă găsirea tuturor problemelor poliţiştilor, inclusiv ca numărul disponibilizaţilor să fie cât mai mic.

Câteva zeci de poliţişti au protestat, luni şi marţi, în faţa sediului MAI, nemulţumiţi de reducerea normei de hrană în luna iunie şi de disponibilizările care vor avea loc în perioada următoare, ameninţând că opresc activitatea dacă cererile lor nu vor fi rezolvate.

Protestele au fost declanşate după ce norma de hrană a fost redusă, sindicaliştii susţinând că măsura este ilegală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici