IJ cere sancţionarea procurorului care nu a contestat punerea în libertate a violatorilor din Vaslui

IJ cere sancţionarea disciplinară a procurorului Ingrid Botezatu, magistratul de şedinţă care nu a făcut contestaţie în cazul eliberării din arest a tinerilor acuzaţi că au violat o elevă din Vaslui, pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

615 afişări
Imaginea articolului IJ cere sancţionarea procurorului care nu a contestat punerea în libertate a violatorilor din Vaslui

IJ cere sancţionarea procurorului care nu a contestat punerea în libertate a violatorilor din Vaslui (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

"Inspecţia Judiciară a finalizat verificările, iar la Consiliul Superior al Magistraturii s-a înregistrat acţiune disciplinară în acest caz", a declarat pentru MEDIAFAX Daniela Pantazi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit unor surse judiciare, Inspecţia Judiciară a solicitat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM sancţionarea procurorului Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi magistratul de şedinţă care nu a făcut contestaţie în cazul eliberării din arest a trei din cei şapte violatori, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera t „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă” şi litera m. „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” din Legea 303/2004.

Acţiunea disciplinară urmează a fi discutată de Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM în şedinţa din 7 octombrie, reprezentanţii CSM urmând să decidă dacă Ingrid Botezatu va fi sau nu sancţionată.

Conform Legii 303/2004 sancţiunile care pot fi aplicate magistraţilor sunt avertismentul, diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu până la 15% pe o perioadă de la o lună la 3 luni; mutarea disciplinară pentru o perioadă de la o lună la 3 luni la o instanţă sau la un parchet, situate în circumscripţia aceleiaşi curţi de apel ori în circumscripţia aceluiaşi parchet de pe lângă curtea de apel; revocarea din funcţia de conducere ocupată şi excluderea din magistratură.

În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), CSM a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a dispus, pe 25 iunie, efectuarea unor verificări cu privire la modalitatea în care procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au asigurat reprezentarea Ministerului Public în dosarul celor şapte tineri acuzaţi de viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal. Verificările au fost demarate în urma eliberării din arest a inculpaţilor

PIICJ a trimis Inspecţiei Judiciare, pe 27 iulie, un raport privind verificările în cazul fetei din judeţul Vaslui violate de şapte tineri, pentru a fi avut în vedere la cercetarea disciplinară a magistraţilor dispusă de inspectorii judiciari.

Inspectorii din cadrul Direcţie de inspecţie pentru judecători şi a Direcţiei de inspecţie pentru procurori au început, pe 24 iulie, cercetarea disciplinară faţă de unii dintre magistraţii implicaţi în dispunerea măsurilor preventive în cazul celor şapte tineri condamnaţi de Judecătoria Vaslui pentru viol şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Potrivit unui comunicat trimis agenţiei MEDIAFAX de Inspecţia Judiciară (IJ), cercetarea disciplinară a fost începută pentru abaterile prevăzute de articolul 99 litera t „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă” şi litera m. „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.

"Cercetarea disciplinară este o etapă confidenţială şi obligatorie a procedurii disciplinare în cadrul căreia se stabilesc faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi orice alte date concludente din care să se poată aprecia asupra existenţei sau inexistenţei vinovăţiei persoanelor vizate", se arată în comunicatul Inspecţiei Judiciare.

Cei şapte tineri acuzaţi că au violat o fată de 18 ani au fost condamnaţi, pe 17 august, de Judecătoria Vaslui, la pedepse cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni de închisoare, precum şi la plata unor daune morale de 50.000 de lei către tânără, decizia instanţei nefiind însă definitivă.

Astfel, cea mai mare pedeapsă a primit-o Ovidiu Silviu Burada, cel care a racolat-o pe fata de 18 ani din staţia de autobuz din municipiul Vaslui. El a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi patru ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că va executa pedeapsa cea mai grea, de şapte ani, cu un spor de un an şi patru luni, rezultând opt ani şi patru luni de închisoare.

Paul Andrei Burlacu, Silviu Avădanei şi Petrică Ionuţ Bolboceanu au fost condamnaţi la şase ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi trei ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că se aplică pedeapsa cea mai grea, de şase ani, cu un spor de un an, astfel că vor avea de executat şapte ani de închisoare.

Ionuţ Boicu, Alin Rotaru şi Ioan Surleac, care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, au primit cele mai mici pedepse, adică 5 ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi doi ani pentru lipsire de libertate, rezultând o pedeapsă de cinci ani şi opt luni de închisoare.

Cei şapte tineri nu au fost prezenţi în sala de judecată, însă instanţa a decis înlocuirea controlului judiciar în cazul lor cu măsura arestării preventive pentru 30 de zile. Pe 18 august, tinerii au fost transferaţi din arestul Poliţiei la Penitenciarul Vaslui.

Cei şapte tineri au contestat decizia Judecătoriei Vaslui prin care s-a dispus arestarea lor preventivă, dar aceasta a fost respinsă, vineri, de Tribunalul Vaslui. Decizia instanţei este definitivă.

Sentinţa în cazul celor şapte tineri a fost contestată, 19 august, de către avocatul fetei de 18 ani. Avocatul Mioara Donosă spunea că a recurs la calea de atac a sentinţei întrucât aceasta este considerată prea mică de către clienta sa, având în vedere suferinţa prin care a trecut. De altfel, avocatul a contestat pedeapsa atât pe latură penală, cât şi pe cea civilă, în condiţiile în care instanţa a acordat despăgubiri, constând în daune morale, în sumă de 50.000 de lei, cu 20.000 de lei mai puţin faţă de cât a solicitat fata în instanţă.

Depus la Judecătoria Vaslui, apelul se va judeca la Curtea de Apel Iaşi, la un termen ce va fi stabilit de către instanţa ieşeană. Sentinţa dată de Curtea de Apel Iaşi va fi definitivă.

De asemenea, Curtea de Apel Iaşi va judeca, în 2 septembrie, solicitarea avocaţilor celor şapte tineri de strămutare a dosarului, cererea fiind depusă înainte de decizia de luni a Judecătoriei Vaslui.

Cei şapte tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, au fost judecaţi sub control judiciar, fiind acuzaţi că au sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.

Reţinuţi iniţial de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arest a celor şapte vasluieni acuzaţi de viol, fiind plasaţi în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte. Prin acea decizie, instanţa i-a obligat pe aceştia să se prezinte la IPJ Vaslui în zilele stabilite prin programul de supraveghere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici