În această iarnă nu vor fi inundaţii de amploare

Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a declarat, miercuri, că în această toamnă şi iarnă nu se vor produce inundaţii, fiind posibilă depăşirea cotelor de atenţie, dar nu şi a celor de pericol, însă în aprilie sunt posibile viituri mai mari.

67 afişări
Imaginea articolului În această iarnă nu vor fi inundaţii de amploare

În această iarnă nu vor fi inundaţii de amploare (Imagine: Mediafax Foto)

Petre Stanciu a precizat, în deschiderea Conferinţei ştiinţificeanuale a INHGA - Estimarea şi Predicţia Fenomenelor HidrologiceExterne - că în următoarele luni de toamnă şi iarnă nu vorfi probleme din punct de vedere hidrologic. Se vorînregistra depăşiri ale debitelor unor râuri, dar nu vor fiviituri importante.

"Este vorba de râurile din zona înaltă, la munte, Moldova şirâul Bistriţa, cursul superior al râului Moldova, Buzău superior şitoate râurile din sud, plus cele din Maramureş, pentru că aici semanifestă fenomene de iarnă mai puternice decât în alte zone", aprecizat Stanciu.

Directorul INHGA a afirmat că vor fi luate măsuri pentrudiminuarea efectelor acestor fenomene, pentru alimentarea cu apă apopulaţiei dacă va fi cazul.

Petre Stanciu a precizat că la începutul primăverii, înmartie - aprilie, vor fi viituri mai importante ca în2009.

"În februarie, martie, aprilie se topesc zăpezile care,suprapuse cu precipitaţiile şi temperaturile foarte scăzute vorduce la fenomene hidrologice deosebite", a spus Stanciu.

Vor exista şi avertizări pentru depăşirea cotelor de inundaţiicare apar deja, fiind depăşite malurile râurilor Suceava, Moldova,Trotuş, zona din Râmnicul Sărat, Buzău, râul Ialomiţa, Prahova,râurile din Oltenia, Tismana, Olteţu şi mai ales Motru, a afirmatdirectorul INHGA.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în lunaoctombrie, în condiţiile meteorologice prevăzute, se estimează căregimul hidrologic se va situa, în general sub valorile mediimultianuale lunare (50-80% din normalele lunare), mai mari(80-100%) pe râurile din bazinele Argeşului şi Ialomiţei şi maimici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza,Tur, Crasna, Barcău, Crişuri, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Oltinferior, Vedea, Râmnicu Sărat, Putna, Trotuş, Bârlad, Prut, pecursurile superioare ale Siretului şi Sucevei şi pe râurile dinDobrogea.

În luna noiembrie, regimul hidrologic se va situa lavalori cuprinse între 50-80% din normalele lunare, maimari (80-100%) pe râurile din bazinul Ialomiţei şi mai mici(30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur,Crasna, Barcău, Crişuri, Arieş, Caraş, Nera, Cerna, Jiu mijlociu şiinferior, Olt inferior, Vedea, Putna, Trotuş şi pe cele dinDobrogea, iar pe râurile din bazinele Bârladului şi Râmnicu Săratse vor înregistra cele mai mici valori ale debitelor (sub 30% dinnormalele lunare).

În luna decembrie, regimul hidrologic se va situa lavalori cuprinse între 50-80% din normalele lunare perâurile din bazinele hidrografice Someş, Mureş, Bega, Timiş,Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt superior şi mijlociu, Argeş,Ialomiţa, Buzău, Bistriţa, Moldova, Suceava, pe Siretul mijlociu şiinferior şi mai mici (30-50%) pe celelalte râuri, exceptând râuriledin bazinul Oltului inferior şi din bazinele Vedea, Rm. Sărat şiBârlad unde se vor înregistra cele mai mici valori (sub 30% dinnormalele lunare).

În a doua jumătate a lunii noiembrie este posibilă apariţiaformaţiunilor de gheaţă (gheaţă la maluri, naboi) în bazinelesuperioare ale Bistriţei, Mureşului şi Oltului şi pe unele râurimici din centrul şi nordul ţării, iar în cursul lunii decembrieformaţiunile de gheaţă vor avea intensităţi şi extinderi variabilepe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrulţării.

Aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prinprognozele de scurtă durată care vor fi precedate, însituaţiile în care se prognozează posibilitatea depăşirii cotelorde apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţieihidrologice şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentulrespectiv.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici