În colanţi şi cu glezna goală. Aşa s-au aventurat pe munte doi tineri, care riscau să moară de frig

  • Doi tineri s-au aventurat pe munte, de Paşti, în „colanţi şi cu glezna goală”.
  • După 7 ore de urcare pe un traseu care duce la Vârful Toaca, au decis să sune la salvamontiştii din Neamţ.
  • Au fost găsiţi îngheţaţi şi ţinându-se în braţe.
2661 afișări
Imaginea articolului În colanţi şi cu glezna goală. Aşa s-au aventurat pe munte doi tineri, care riscau să moară de frig

Sursa foto: Facebook/Raul Papalicef

„Aseară era puţin trecut de ora 19.00 şi în Durau, ca şi pe munte, era pustiu. Oamenii se pregăteau de sărbători, fiecare cu credinţele şi obiceiurile lor. Şi a sunat telefonul, cu sunetul specific al Dispeceratului Salvamont, sunetul pe care după ani de zile de operaţiuni începi să-l urăşti în serile pe care vrei să le petreci în familie. Sunetul care de obicei nu aduce nimic bun la ore târzii sau cel mult încă o provocare din acelea cărora le-am uitat şi numărul şi zilele şi anii”, a povestit şeful Salvamont Neamţ, Raul Papalicef.

Intervenţia a fost cerută de doi tineri epuizaţi, uzi şi îngheţaţi în zona Vârful Toaca. Informaţiile primite de salvamontişti au fost destul de confuze: tineri au urcat din Durău şi intenţionau să coboare tot acolo, dar nu mai erau în stare, nu aveau cazare în Durău şi îşi doreau să ajungă în noaptea de Înviere la Piatra Neamţ. etc.

Tinerii au fost găsiţi în zona Lespeci uzi, îngheţaţi, ţînându-se în braţe pentru a-şi păstra ultimele senzaţii de căldură.

„Cât priveşte echipamentul cu care vroiau să supravieţuiască unei ture de munte în apropierea altitudinii de 2000 de metri asta într-adevăr ne-a şocat”, a spus Raul Papalicef, potrivit căruia tinerii erau „în colanţi şi cu glezna goală”.

„Au plecat din Durău pe la prânz, trecând prin faţa bazei Salvamont fără să se informeze. De ce ar fi făcut-o când au consultat telefonul care îi ghidează şi după care 1.000 de metri diferenţa între un munte acoperit de zăpadă până pe vârf e relativ aproape sau cel puţin asta este sugestia pe care ţi-o induce. Au urcat în 7 ore, 7 ore de chin, 7 ore care îi apropia cu fiecare minut scurs de un deznodământ tragic. În final au luat o singură decizie înţeleaptă. Au sunat la Dispeceratul Salvamont când încă mai aveau putere să vorbească şi să se mai mişte. Telefonul te poate salva la fel cum acelaşi device şi aplicaţiile îţi pot fi fatale. Oamenii salvează oameni ! Maşinile, nu”, aşa se termină postarea şeful Salvamont Neamţ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici