În România nu există acum un pericol iminent privind gripa porcină

Experţii epidemiologi şi de boli infecţioase din România şi din Europa au ajuns la concluzia că, în acest moment, în ţara noastră nu există un pericol iminent privind gripa porcină la om, dar autorităţile române au primit o atenţionare privind un risc potenţial în următoarele săptămâni.

110 afișări
Imaginea articolului În România nu există acum un pericol iminent privind gripa porcină

Reţelele de epidemiologie şi boli infecţioase, alertate pentru gripa porcină la om (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consilierul ministrului Sănătăţii, medicul Geza Molnar, a declarat, duminică, agenţiei MEDIAFAX, după videoconferinţa cu experţii europeni, că "azi nu există un pericol iminent de gripă porcină la om, dar am primit atenţionare asupra unui risc potenţial pentru următoarele două trei săptămâni. Până atunci, Ministerul Sănătăţii va pregăti toate structurile responsabile cu informarea în vederea prevenirii unei epidemii".

Autorităţile române au de realizat mai multe obiective, primul fiind o informare corectă cu privire la pesta porcină la om, cu menţiunea că boala nu se transmite dacă oamenii consumă carne de porc. Mai mult, România nu a important porci vii din Mexic, deci riscul ca oamenii să vină în contact direct cu animalele bolnave nu există, a mai spus medicul.

Potrivit consilierului ministerial, există totuşi riscul creşterii numărului de îmbolnăviri pentru următoarele două-trei săptămâni. În acest sens, duminică a fost constituit un grup de lucru format din profesionişti care vor supraveghea evoluţia cazurilor de infecţii respiratorii şi de gripă la nivel naţional.

În plus, Ministrul Sănătăţii va completa rezerva strategică de medicamente, mai ales cea privind oseltamivir, produs la care virusul care provoacă gripa porcină la om este sensibil.

Luni, ministrul Sănătăţii va semna ordinul pentru începerea acţiunilor privind prevenirea apariţiei acestei boli în România, a mai spus Geza Molnar.

Acesta a mai spus că, de luni, toate cazurile de gripă vor fi internate în spital, iar pentru diagnostic de certitudine, probele recoltate vor fi trimise la Institutul Cantacuzino.

"Chiar dacă vom avea spitalele mai ocupate cu aceste cazuri, va trebui să evităm orice risc de îmbolnăvire, în contextul în care deja gripa a trecut graniţele Mexicului, a ajuns în Texas şi Florida, iar circulaţia românilor în afara graniţelor este foarte mare", a mai spus Molnar.

În plus, comisia ministerială va alerta toate aeroporturile, unde vor exista obligatoriu puncte medicale, pentru eventualele cazuri de febră.

"Pasagerii vor primi din avion un chestionar în care, dacă vor, răspund la mai multe întrebări privind starea de sănătate, cu accent pe starea febrilă, şi dacă au fost în zonele cu cazuri de gripă porcină", a precizat consilierul ministerial.

Molnar a subliniat că, din păcate, problema gripei porcine este foarte serioasă.

"Este o situaţie de risc major pentru populaţie, au fost deja multe cazuri de îmbolnăvire, multe decese şi boala se extinde rapid. O pandemie de gripă porcină la om a fost în 1969, dar cu tehnica actuală sper să nu facă multe victime", a adăugat medicul.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că autoritatea a început activitatea de prevenţie a gripei porcine, pentru a elimina posibilitatea apariţiei acestui virus în România.

Marian Zlotea a spus că au fost notificate deja punctele de frontieră, pentru a verifica toate produsele care provin din ţările terţe, mai ales cele de pe continentul american, ca urmare a îngrijorării exprimate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În România nu există, în acest moment, nicio suspiciune de contaminare cu virusul gripei porcine, a subiniat Zlotea.

"Vom începe, luni, şi o campanie de informare pentru crescătorii de porci, ca aceştia să-şi ia măsuri de biosecuritate, să facă vaccinurile necesare. Este necesară campania de prevenţie făcută cu mult timp înainte, conform normelor europene, pentru a nu ne confrunta cu un astfel de virus în România", a precizat Zlotea.

Autorităţile sanitare mexicane au înregistrat, începând din 13 aprilie, 81 de decese a căror cauză ar putea fi gripa porcină, în 20 din cazuri diagnosticul fiind confirmat, a declarat, sâmbătă, ministrul mexican al Sănătăţii, Jose Angel Cordova. Alte 1.324 de persoane sunt menţinute sub supraveghere medicală, a precizat acesta.

Comitetul de urgenţă convocat, sâmbătă, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ajuns la concluzia că apariţia unui virus al gripei porcine transmisibil la om reprezintă "o urgenţă din punct de vedere al sănătăţii publice".

În baza acestei concluzii, directorul general al OMS, Margaret Chan, "a recomandat (...) ca toate ţările să intensifice supravegherea tuturor cazurilor neobişnuite de îmbolnăvire care prezintă simptome asemănătoare gripei sau penumoniei".

Vaccinul împotriva gripei umane nu protejează împotriva gripei porcine, care se transmite în general de la om la om sau prin contact direct cu animalele, însă consumul de carne de porc nu duce la îmbolnăvire.

Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A. Boala trece ocazional la om, în general la persoane care vin în contact cu aceste animale.

Un vaccin împotriva acestei boli există doar pentru porci, nu şi pentru om. Producţia vaccinului este posibilă în măsura în care virusul este identificat, dar necesită "un pic de timp", spune OMS. În aşteptarea vaccinului, Tamiflu, medicament pe bază de oseltamivir, folosit împotriva gripei aviare, este eficient pentru acest virus, potrivit Organizaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici