În toate oraşele şi municipiile, o arteră principală se va numi ”1 Decembrie 1918”. Cum va fi marcată Ziua Naţională a României

O arteră principală de circulaţie din fiecare oraş şi municipiu se va numi ”1 Decembrie 1918”, stabileşte o lege iniţiată de către ministrul Apărării, Mircea Duşa. şi promulgată marţi de preşedintele Traian Băsescu.

425 afișări
Imaginea articolului În toate oraşele şi municipiile, o arteră principală se va numi ”1 Decembrie 1918”. Cum va fi marcată Ziua Naţională a României

În toate oraşele şi municipiile, o arteră principală se va numi ”1 Decembrie 1918”. Cum va fi marcată Ziua Naţională a României (Imagine: Diana Zaharia/Mediafax Foto)

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale remis MEDIAFAX, preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi Decretul privind promulgarea Legii pentru organizarea şi desfăşurarea evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie.

Legea a fost iniţiată de Mircea Duşă, în calitate de deputat PSD, şi reglementează organizarea şi desfăşurarea evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României la nivelul administraţiei publice centrale şi locale.

Conform actului normativ, Ziua Naţională a României va fi marcată de autorităţile publice centrale şi locale şi celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi ceremonii militare specifice, organizate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Guvernul şi autorităţile administraţiei publice locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

În capitală şi în municipiile reşedinţă de judeţ se vor organiza ceremonii de sărbătorire a Zilei Naţionale a României, pe baza normelor convenite între instituţiile prefectului, consiliile judeţene, consiliile locale şi comenduirile de garnizoană. La solicitarea primarilor pot fi organizate ceremonii militare de sărbătorire a Zilei Naţionale a României şi la nivelul altor unităţi administrativ-teritoriale.

Finanţarea cheltuielilor necesare organizării ceremoniei militare specifice se face în conformitate cu legile în vigoare, mai prevede actul normativ.

De asemenea, legea stabileşte că ”la nivelul municipiilor şi oraşelor, o arteră principală de circulaţie centrală va purta denumirea de «1 Decembrie 1918»”.

Proiectul a fost depus de Mircea Duşa la Parlament, în februarie. În aprilie, acesta a fost adoptat de Senat cu 64 de voturi ”pentru”, 30 de voturi ”împotrivă” şi 3 abţineri. În 30 septembrie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul cu 315 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” şi 13 abţineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici