În ultimele 24 de ore, au fost afectate de inundaţii 20 de localităţi din nouă judeţe

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) informează, sâmbătă, că în ultimele 24 de ore au fost afectate 20 de localităţi din nouă judeţe - Botoşani, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Neamţ, Iaşi, Olt, Teleorman şi Tulcea -, fiind evacuate 109 persoane.

19 afișări
Imaginea articolului În ultimele 24 de ore, au fost afectate de inundaţii 20 de localităţi din nouă judeţe

În ultimele 24 de ore, au fost afectate de inundaţii 20 de localităţi din nouă judeţe (Imagine: Gabriela Dobos/Mediafax Foto)

În total, au fost inundate 247 de locuinţe, 91 gospodării şi anexe gospodăreşti, 58 obiective socio-economice, 2.774 de hectare păduri, 2.139 de hectare teren arabil, 2.101 hectare păşuni, iar 14 locuinţe au fost distruse. De asemenea, au mai fost afectate un drum judeţean, unul comunal şi un podeţ.

Pentru înlăturarea şi diminuarea efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice au acţionat 1.059 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, 152 ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, 374 ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, 105 ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, alături de 797 de angajaţi din cadrul MApN şi ai altor structuri.

Potrivit IGSU, în total, s-a intervenit cu 625 mijloace de intervenţie, din care 275 din dotarea inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Sâmbătă, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a informat că debitele sunt în scădere pe Dunăre, iar viitura de pe râul Prut se propagă pe sectorul Rădăuţi Prut, în aval de Stânca Costeşti.

Potrivit avertizării de Cod roşu a hidrologilor, viitura din Ucraina se propagă pe teritoriul românesc, pe sectorul Rădăuţi Prut-Aval Stânca Costeşti, nivelul maxim la staţia Oroftiana (prima staţie de pe râul Prut, pe teritoriul românesc) a fost atins în cursul zilei de vinerii, 797 cm, iar sâmbătă se afla în scădere cu 95 cm.

Prutul, la staţia Rădăuţi Prut (staţia amonte de acumularea Stânca-Costeşti), înregistrează un nivel de 645 cm, cu 45 cm peste cota de pericol. Tendinţa de creştere a râului Prut la această staţie va continua până sâmbătă după-amiază.

Viitura formată pe râul Prut va fi atenuată în acumularea Stânca-Costeşti, acumulare care se comportă foarte bine din punct de vedere tehnic, susţine ANAR.

În condiţiile în care nu vor fi înregistrate precipitaţii suplimentare, digurile nu vor fi deversate (apa nu va trece peste diguri), acestea având o gardă de siguranţă de aproximativ un metru, spune ANAR.

Debitul Dunării, la intrarea în ţară este în scădere, iar, datorită reducerii debitelor râul Siret (prin acumulările Răcăciuni-Galbeni-Călimăneşti-Movileni), la staţia Şendreni, s-a redus nivelul Siretului, în acest moment fiind la cota de atenţie. Datorită scăderii nivelelor şi debitelor de pe râul Siret, nivelele Dunării în zona Brăila-Galaţi rămân cvasi-staţionare.

ANAR aminteşte faptul că principala problemă rămâne presiunea apei asupra digurilor şi se va menţine o lungă perioadă, putând apărea evenimente neprevăzute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici