Încă un articol din Codul Penal, neconstituţional. Termenul vizat: împotriva aceluiaşi subiect pasiv

Magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis, marţi, că articolul privind comiterea unei infracţiuni în mod repetat, la intervale diferite de timp, ”împotriva aceluiaşi subiect pasiv” este neconstituţional, deoarece favorizează discriminarea.

1872 afișări
Imaginea articolului Încă un articol din Codul Penal, neconstituţional. Termenul vizat: împotriva aceluiaşi subiect pasiv

Încă un articol din Codul Penal, neconstituţional. Termenul vizat: împotriva aceluiaşi subiect pasiv

Articolul nr 35 alin 1, din Codul Penal, declarat neconstituţional, prevede: „Infracţiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii şi împotriva aceluiaşi subiect pasiv, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni.”

CCR a admis cu unanimitate de voturi excepţia de neconstituţionalitate şi a decis că sintagma „şi împotriva aceluiaşi subiect pasiv” poate provoca discriminare în cadrul aceleiaşi categorii de persoane care săvârşesc, la diferite intervale de timp, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni.

În consecinţă, măsura ar atrage automat încălcarea prevederilor constituţionale cu privire la egalitatea cetăţenilor în faţa legii, fără privilegii şi fără discriminări.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici