Incendiile din Hawaii: Aproape 100 de decese au fost confirmate

Când „uraganul de foc” a lovit, sirenele de avertizare din Maui nu au sunat. Lahaina, cândva capitala regală a Hawaii, este acum un crematoriu, potrivit BBC.

175 afișări
Imaginea articolului Incendiile din Hawaii: Aproape 100 de decese au fost confirmate

Incendiile din Hawaii: Aproape 100 de decese au fost confirmate

Aproape 100 de decese au fost confirmate, ceea ce face ca incendiile din Lahaina să fie cele mai multe din SUA în mai bine de un secol.

Însă doar 3% din ruinele carbonizate din Lahaina au fost cercetate până acum, alimentând temerile că numărul morţilor va continua să crească.

„Niciunul dintre noi nu cunoaşte încă dimensiunea cu adevărat”, a avertizat şeful Pelletier, vizibil emoţionat.

Zeci de supravieţuitori şi-au împărtăşit la BBC poveştile despre cum au scăpat sau ce a pierdut, ajutând la alcătuirea unei imagini mai complete a tragediei care a avut loc marţi, când incendiile care se deplasau cu un kilometru pe minut au mistuit oraşul.

Un singur lucru pare să unească relatările lor: locuitorii spun că nu au primit niciun avertisment oficial înainte de a fugi pentru a-şi salva vieţile, ridicând întrebări dureroase cu privire la eficienţa răspunsului la situaţii de urgenţă şi dacă mai multe persoane ar fi putut fi salvate.

Marţi dimineaţă, locuitorii din Lahaina s-au trezit şi au constatat că nu mai aveau curent electric. Telefoanele nu se încărcaseră, ceasurile deşteptătoare au rămas tăcute, iar aparatele de aer condiţionat s-au oprit. Pentru Les Munn, un localnic în vârstă de 42 de ani, întreruperea s-a anunţat printr-un apel pierdut pe coasta de est a ţării. Se trezise la ora 4:00 dimineaţa în acea zi pentru a se adapta la diferenţa de fus orar de şase ore. În mijlocul conversaţiei, conexiunea a fost întreruptă. Dar întreruperea în sine nu a fost deosebit de îngrijorătoare, a spus Munn.

„Am crezut că va fi doar o altă pană de curent”, a spus el, menţionând alizeele care lovesc frecvent coasta.

Munn, la fel ca majoritatea celorlalţi, a presupus că această întrerupere a fost legată de uraganul Dora, care se afla în apropiere şi despre care autorităţile au avertizat că ar putea aduce rafale de până la 65 de mile pe oră (105 km/h) în Maui.

Iar la acel moment, incendiile locale aparent alimentate de vânturile Dora păreau nesemnificative.

Până la ora 9:55, oficialii declaraseră incendiul de tufişuri din Lahaina „100% stăpânit”. Rezidenţilor nu li s-a dat niciun indiciu că acesta ar putea să se reaprindă.

Richard Tenison, un locuitor fără adăpost din Lahaina, s-a trezit în faţa vântului năprasnic. Stând în picioare lângă uşa unei farmacii în care se instalase pentru noapte, el a privit cum aşternuturile sale au fost purtate de vânt în port.

La ora 8 dimineaţa, ea a simţit prima adiere de fum, un miros care avea să se intensifice pe parcursul zilei. Dar, în acel moment, îngrijorările erau mici. Furtunile sunt obişnuite în Hawaii..

În jurul orei 15:00, lucrurile au început să se schimbe.

Les Munn a ieşit afară să ducă gunoiul. El a discutat cu vecinii săi despre „vântul ciudat”, rafalele crescând atât de repede şi atât de tare încât abia se auzeau vorbind unii pe alţii.

Aceştia au speculat, în mod eronat, că praful şi cenuşa din aer eray cauzate de construcţii. Grupul s-a despărţit şi fiecare a plecat în blocul de apartamente.

Dintr-o dată, alarmele de fum ale clădirii au început să sune. Locuitorii s-au autevacuat. Afară, brazii începuseră să aprindă tufişurile din jurul lor.

„În acel moment, toată lumea a început să intre în panică”, a spus Munn.

Munn a fugit înapoi înăuntru şi a încercat să îşi ia portofelul, dar căldura şi fumul l-au forţat să fugă doar cu hainele de pe el. Totul s-a înnegrit. Sufocat de fum, a fugit spre singurul lucru pe care îl putea vedea, luminile albastre ale unei maşini de poliţie, şi s-a cufundat pe bancheta din spate a acesteia.

Munn nu auzise nicio sirenă care să-l alerteze de incendiu şi nu primise nicio notificare oficială de evacuare. Mai multe persoane evacuate din Lahaina care au vorbit cu BBC spun că nu au primit alarmă.

Pe Maui, a doua insulă ca mărime din arhipelagul Hawaii, există 80 de sirene în aer liber - testate lunar - menite să avertizeze locuitorii în caz de tsunami şi alte dezastre naturale. Dar aceste sirene de avertizare timpurie nu au sunat, au confirmat oficialii, un eşec care acum este investigat de procurorul general din Hawaii. Unii locuitori au declarat pentru alte instituţii media că au primit alerte pe telefoanele lor mobile marţi dimineaţa devreme, dar este posibil ca pana de curent din vestul insulei Maui să fi limitat raza de acţiune a acestora.

Şi în absenţa unei avertizări pe scară largă, locuitorii au descris o grabă frenetică pentru a scăpa de un incendiu care părea să apară de nicăieri.

„A fost un incendiu care se mişca foarte repede, a fost un incendiu la mică înălţime”, a declarat, de la Maui, Lori Moore-Merrell, de la Administraţia americană de pompieri. „A depăşit tot ceea ce ar fi putut face pompierii în primele ore”.

„Pompierii trebuie lăudaţi pentru acţiunile lor”, a adăugat ea. Guvernatorul a mai precizat că majoritatea resurselor de marţi au fost concentrate pe combaterea altor incendii de pe insulă.

Luate împreună, relatările locuitorilor din Lahaina povestesc despre o transformare aparent instantanee dintr-un oraş însorit de plajă într-un loc unde totul este devastat. Un fum negru dens a coborât în timp ce focul se îndrepta spre apă, transformând ziua în noapte.

Fumul era atât de dens şi atât de întunecat încât locuitorii nu puteau vedea mai mult de câţiva metri în faţa lor, nimic altceva decât nişte cărbuni roşii strălucitori care suflau în aer, arzându-le pielea şi tot ce era în jurul lor.

„Nu puteai vedea prin el, oamenii se ciocneau unii de alţii încercând să iasă cu maşina”, a declarat Richard Tenison.

Peste 2.200 de clădiri au fost rase de pe faţa pământului, casele, magazinele şi bisericile care se întindeau pe străzile din Lahaina fiind reduse la metal topit şi cenuşă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
incendiu,
hawaii,
deces

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici