Incendiu devastator în Maui: cel puţin 6 persoane au murit, peste 270 de structuri avariate

  • Un incendiu de vegetaţie a devastat miercuri insula hawaiiană Maui, reducând la cenuşă o mare parte dintr-un oraş istoric.
  • Oamenii au sărit în ocean pentru a fugi de flăcări.
  • Cel puţin şase persoane au murit, zeci au fost rănite şi 271 de structuri au fost avariate.
161 afișări
Imaginea articolului Incendiu devastator în Maui: cel puţin 6 persoane au murit, peste 270 de structuri avariate

Incendiu devastator în Maui: cel puţin 6 persoane au murit, peste 270 de structuri avariate

Flăcările nu erau stinse miercuri după-amiază, alimentate de vântul puternic adus de uraganul Dora. Oficialii se tem că bilanţul morţilor ar putea creşte.

"Este o zi sumbră", a declarat primarul din Maui, Richard Bissen.

Pe măsură ce vântul s-a mai domolit puţin, unele aeronave au reluat zborurile, permiţând piloţilor să vadă întreaga amploare a distrugerii.

O înregistrare video aeriană a arătat zeci de case şi afaceri din Lahaina distruse, inclusiv pe Front Street, unde turiştii se adunau pentru a face cumpărături şi a lua masa. Mormane de moloz fumegânde zăceau îngrămădite lângă malul mării, bărcile din port erau carbonizate, iar fumul cenuşiu plutea deasupra copacilor arşi, anunţă AP.

"Este îngrozitor. Am zburat aici 52 de ani şi nu am văzut niciodată ceva care să se apropie de aşa ceva", a declarat Richard Olsten, pilot de elicopter.

Guvernatorul interimar Sylvia Luke a declarat că flăcările "au distrus comunităţi" şi a îndemnat călătorii să stea departe.

Oficialii din Maui i-au îndemnat pe vizitatori să părăsească Lahaina, iar insula a organizat miercuri după-amiază o "evacuare în masă cu autobuzul" pentru a duce oamenii direct la aeroport. Incendiul cauzat de vânt a măturat cu o viteză alarmantă clădirile din lemn din centrul oraşului Lahaina, care datează din anii 1700 şi se află pe Registrul Naţional al Locurilor Istorice.

West Maui a rămas fără servicii de telefonie mobilă sau fixă şi fără electricitate.

Cauza exactă a incendiului nu a putut fi determinată, dar o serie de factori, inclusiv vântul puternic, umiditatea scăzută şi vegetaţia uscată, au contribuit, a declarat generalul-maior Kenneth Hara. De asemenea, experţii au declarat că schimbările climatice cresc probabilitatea unor fenomene meteo mai extreme.

Incendiile au ucis 6 persoane în Maui, dar operaţiunile de căutare şi salvare continuă şi numărul acestora ar putea creşte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
incendiu,
maui,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici