Incendiu la Confort City: Trei pompieri, transportaţi la spital

Patru pompieri s-au intoxicat cu monoxid de carbon în timpul intervenţiei de marţi de la blocul din complexul Confort City, trei dintre ei fiind transportaţi la Spitalul Floreasca, iar al patrulea primind îngrijiri la faţa locului, la fel ca şapte locatari ai ansamblului, informează IGSU.

626 afișări
Imaginea articolului Incendiu la Confort City: Trei pompieri, transportaţi la spital

Incendiu la Confort City: Trei pompieri, transportaţi la spital (Imagine: Gabriel Fluerariu/Mediafax Foto)

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), pe durata intervenţiei, patru pompieri militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dealu Spirii" al Capitalei au fost intoxicaţi cu monoxid de carbon, trei dintre aceştia fiind transportaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar celui de-al patrulea i s-a acordat prim ajutor calificat la faţa locului de către echipajele SMURD. Acestea au mai acordat ajutor medical altor şapte persoane, locatari ai complexului.

IGSU mai precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că şeful IGSU, colonel Marcel Sorin Lucaciu, a dispus, marţi seară, contactarea Primăriei Popeşti-Leordeni, în vederea convocării, în şedinţă extraordinară, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Popeşti-Leordeni, pentru analizarea situaţiei şi dispunerea măsurilor de evacuare şi cazare a persoanelor ale căror locuinţe au fost afectate.

"În cadrul reuniunii de lucru a CLSU, au fost stabilite următoarele măsuri urgente: cazarea persoanelor la Rin Grand Hotel sau alte locaţii pentru cele care refuză cazarea la acest hotel; hrănirea, prin grija aceluiaşi hotel; intervenţii specifice cu structurile Electrica şi Distrigaz; asigurarea apei potabile pentru cetăţeni şi personalul de intervenţie", se mai arată în comunicat.

De asemenea, au fost solicitate Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe timpul nopţii, potrivit sursei citate.

Cu ajutorul administratorului imobilului afectat, tot marţi seară, a fost permis accesul locatarilor, treptat, pentru verificarea stării propriilor apartamente.

Cauza probabilă a incendiului este în curs de stabilire, mai spun cei de la IGSU.

Pe timpul nopţii, rămân în supraveghere opt autospeciale de stingere cu apă şi spumă, patru autospeciale pentru lucru la înălţime, două ambulanţe SMURD şi două autospeciale de descarcerare, potrivit aceleiaşi surse.

Dezvoltatorul ansamblului Confort City anunţase anterior că va pune la dispoziţia persoanelor afectate de incendiul de marţi apartamentele vacante din interiorul complexului sau din alte spaţii, până la refacerea locuinţelor proprii.

Pentru început, a precizat dezvoltatorul, toţi locatarii afectaţi vor fi cazaţi, "în următoarele două, trei zile, într-o unitate hotelieră", unde li se va asigura hrana, urmând ca, ulterior, să le pună la dispoziţie apartamentele vacante din interiorul complexului sau din alte spaţii proprii, până la refacerea locuinţelor.

De asemenea, reprezentanţii firmei care a construit complexul vor asigura şi "consilierea şi suportul clienţilor", pentru refacerea locuinţelor.

Incendiul a izbucnit, marţi după-amiază, la mansarda unui bloc cu 11 niveluri aflat în complexul rezidenţial Confort City.

"Incendiul a izbucnit la mansarda din lemn a clădirii, pe o suprafaţă de aproximativ 500 mp, extinzându-se şi la etajul 10 al blocului de locuinţe. Focul s-a propagat ulterior pe faţadă, la etajele inferioare. Flăcările, favorizate de vânt, au cuprins, în plan orizontal, toate cele 8 scări ale imobilului, afectând mai multe apartamente", a precizat IGSU.

Surse din rândul autorităţilor au declarat, pentru MEDIAFAX, că numărul apartamentelor afectate în urma incendiului este de aproape 100.

Pentru localizarea şi lichidarea incendiului, au intervenit, în total, 31 de autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 10 autospeciale pentru lucru la înălţime, patru ambulanţe SMURD, cinci autospeciale de descarcerare, trei motopompe remorcabile (pentru alimentare cu apă), şase autocamioane de intervenţie (pentru transportul buteliilor de aer comprimat) şi maşina medicului de urgenţă, de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Floreasca, potrivit IGSU.

Locatarii blocului au reclamat faptul că intervenţia la incendiu a fost întârziată din cauza faptului că pompierii nu au avut apă.

Potrivit IGSU, intervenţia la incendiu a fost îngreunată de barierele de acces şi de maşinile parcate în zonă, care au întârziat intrarea echipelor de pompieri, dar şi de faptul că reţeaua de hidranţi a complexului nu a funcţionat, au mai spus cei de la IGSU.

Întrebat despre cauza incendiului, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, Daniel Vasile, a spus că există "speculaţia" că acesta a izbucnit în urma aprinderii unui aparat de aer condiţionat montat în exterior.

Blocul afectat de incendiu nu avea nevoie de autorizaţie privind securitatea la incendiu eliberată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), pentru că nu era mai înalt de 11 niveluri, a declarat, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt ISU Ilfov, Simion Petruş.

Petruş a explicat că blocul respectiv, care are 11 niveluri, nu se încadrează în categoriile de construcţii care trebuie să primească avizul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) privind securitatea la incendiu, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1739/ 2006.

Potrivit HG citate, se supun autorizării clădiri civile definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securităţii la incendiu ca "înalte" sau "foarte înalte", indiferent de aria construită ori de destinaţie, "înalte" însemnând de peste 11 etaje.

Ansamblul rezidenţial Confort City, deţinut de fraţii Robert şi Ionuţ Negoiţă, este format din 12 blocuri cu 1.680 de apartamente, la care se adaugă parcări, două minimarketuri, o grădiniţă, locuri de joacă pentru copii şi parcuri.

Complexul rezidenţial este situat pe Splaiul Unirii, la 7,6 km de Piaţa Unirii, 6,3 km de Parcul Tineretului şi la 4 km de Rin Grand Hotel. Ansamblul a fost dat în folosinţă în 2010.

Proprietarii apartamentelor spun că au plătit pe acestea preţuri începând cu 50.000 de euro şi că au de dat rate lunare la bancă de aproximativ 300 de euro.

În 2007, un hotel deţinut tot de fraţii Negoiţă, aflat pe Şoseaua Vitan Bârzeşti, a fost cuprins de un incendiu, în timp ce se afla în construcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici