FOTO VIDEO  Secţia ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa a luat foc. Haos la raportarea deceselor. Bilanţ: 7 persoane au decedat

  • Incendiul a avut loc la secţia ATI şi a fost stins la aproximativ o oră de la apelul la 112.
  • Haos la raportarea deceselor: DSU a anunţat iniţial că 9 persoane au murit, dar procurorul de caz Viorel Gabriel Teliceanu a precizat că în realitate sunt 7 persoane decedate.
  • Spitalul de Boli Infecţioase nu avea senzori de incendiu în saloanele ATI.
17370 afișări
Imaginea articolului Secţia ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa a luat foc. Haos la raportarea deceselor. Bilanţ: 7 persoane au decedat

Incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie

UPDATE Spitalul nu avea senzori de incendiu în saloanele ATI

Spitalul de Boli Infecţioase de la Constanţa, unde au murit, joi, 7 oameni în urma incendiului izbucnit la ATI, nu avea senzori de incendiu în saloanele ATI. Declaraţia a fost făcută de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat.

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat, în conferinţa de presă, că Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa a fost supus la două controale de către ISU Constanţa – unul în 2020 şi unul în februarie 2021.

„În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanţa. Unele nereguli se referă la instalaţiile electrice şi unele improvizaţii, la siguranţe dezechilibrate şi s-a constatat nefuncţionalitatea instalaţiei de semnalizare a incendiului. Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalaţia de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicaţii care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicaţii. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a spus Arafat.

UPDATE Arafat, despre erorile de comunicare

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, susţine că erori de comunicare pot să apară atunci când situaţia este în dinamică. Declaraţia a fost făcută vineri, la Constanţa.

UPDATE 13.50: Procurorul de caz Viorel Gabriel Teliceanu afirmă că, în realitate, sunt 7 persoane decedate.

UPDATE 12:30: Medicul şef de la Secţia de Terapie Intensivă a fost intoxicat cu fum. Acesta se află în stare bună şi este transportat la altă unitate spitalicească.

Un alt cadru medical, pacient confirmat pozitiv cu COVID-19, internat în momentul incendiului, a ajutat la evacuarea pacienţilor.

UPDATE 11:30: Incendiul a fost stins. DSU a confirmat că nouă persoane au decedat. 

A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă la Parchetul Tribunalului Constanţa.

UPDATE 11:20: De la nivelul ISU CONSTANŢA au fost mobilizate la locul intervenţiei 10 echipaje stingere, 1 descarcerare, 2 autoscări, 2 autospeciale pentru transport victime multiple, 1 spital mobil, 8 ambulanţe SMURD tip B2, 1 ambulanţă SMURD tip C.

Totodată, de la nivelul Serviciului Judeţean de Ambulanţă au intervenit 10 ambulanţe.

UPDATE 11:13: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat este în drum spre Constanţa. 

UPDATE 11:10: Dumitru-Eugen Agliţoiu, managerul Spitalul Municipal Medgidia, unde ar fi trebuit să fie transferate persoanele în stare critică, spune că aproape toate locurile destinate pacienţilor cu COVID-19 sunt ocupate.

UPDATE 11:05: Potrivit unei analize SWOT publicată pe site-ul Spitalului de Boli Infectioase din Constanta, unitatea medicală a fost construită în 1938, acest lucru fiind identificat ca un punct slab.

UPDATE 11:00: La Spitalul Judeţean Constanţa sunt transferate 40 de persoane, iar alte câteva zeci de persoane la cortul special amenajat pentru cazurile COVID-19 de la stadionul Portul

UPDATE 10:53: Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa şi continuă să ţină legătura cu reprezentanţii MAI, Ministerul Sănătăţii şi cei ai prefecturii Constanţa. În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenţia şi a se asigura că sunt evacuaţi pacienţii şi că sunt locuri pentru ei în alte spitale.

Premierul Florin Cîţu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la faţa locului pentru a se asigura că operaţiunile de acolo se desfăşoară fără probleme.

UPDATE 10:50: Surse indică faptul că opt persoane au decedat în incendiu.

UPDATE 10:45: Prefectul judeţului Constanţa a confirmat că cel puţin patru pacienţi ar fi murit. 

UPDATE 10:40: O persoană este resuscitată în curtea spitalului.

UPDATE 10:30: Patru persoane au decedat, potrivit unor surse MAI. 

UPDATE 10:25: De la ISU CĂLĂRAŞI se trimit în sprijin 7 ambulanţe SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU IALOMIŢA se deplasează 1 ambulanţă SMURD şi 1 autospecială pentru transport victime multiple.

UPDATE 10:20: Pacienţii sunt transferaţi la Spitalul Judeţean.

Pacienţii sunt scoşi pe geam şi duşi imediat la ambulanţe.

----------------

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” a fost solicitat să intervină în municipiul Constanţa la Spitalul de Boli Infecţioase. A fost activat planul roşu. Medicii ajută la evacuarea pacienţilor. Incendiul se manifestă cu flacără deschisă şi degajări mari de fum.

Incendiul se manifestă cu flacără deschisă şi cu degajări mari de fum. 

Toate cele zece paturi de la Secţia de Terapie Intensivă erau ocupate, potrivit autorităţile. La Spitalul de Boli Infecţioase sunt internaţi 118 pacienţi.

A fost activat şi Planul Alb de intervenţie.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici