Incendiul care a distrus fabrica Solina din Alba Iulia, provocat de un scurtcircuit

Cauza probabilă de producere a incendiului care a distrus fabrica Solina din Alba Iulia a fost un scurtcircuit electric produs la o staţie de încărcare a acumulatorilor, a anunţat, vineri, Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

376 afișări
Imaginea articolului Incendiul care a distrus fabrica Solina din Alba Iulia, provocat de un scurtcircuit

Incendiul care a distrus fabrica Solina din Alba Iulia, provocat de un scurtcircuit

Ancheta privind cauzele probabile care au dus la izbucnirea incendiului de la fabrica Solina din Alba Iulia a fost finalizată.

Potrivit ISU Alba, s-a produs un scurtcircuit la o staţie de încărcare a bateriilor de acumulator, urmat de un arc electric.

Focul s-a propagat la toată instalaţia electrică de la care s-au aprins toate materialele combustibile din interiorul spaţiului de depozitare al faricii.

„Încă de a doua zi, împreună cu reprezentanţii operatorului economic, cu reprezentanţii asiguratorului, dar şi cu colegii noştri de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba am stabilit spaţiul de iniţiere a incendiului, iar concluzia unanimă a fost că incendiul s-a iniţiat din zona de depozitare, din zona materiilor prime. (...) Cauza cea mai probabilă de producere a incendiului a fost de natură electrică. Astfel, în zona depozitului de materii prime, comisia a analizat toţi consumatorii de electricitate, atenţia a fost atrasă de o staţie de încărcare a bateriilor de acumulator, cablurile acestora erau postate la nivelul caroseriei unui electrostivuitor. Locul în care s-a produs scurtcircuitul a fost vizibil datorită efectelor specifice de perlare. Acest scurtcircuit a generat ulterior arc electric. (...) Astfel, incendiul a fost iniţiat prin arderea izolaţiei cablurilor electrice, a fost propagat la instalaţiile electrice, iar prin picurarea materialului incandescent au fost aprinse toate materialele combustibile din interiorul spaţiului de depozitare. Toate aceste aspecte au fost aduse la cunoştinţa operatorului economic, în cursul zilei de ieri (joi - n.r.)”, a declarat, vineri, colonel Adrian Marius Guia, şeful ISU Alba.

Incendiul a izbucnit în 2 februarie la ora 6.00 şi a fost sesizat de paznicul clădirii, singura persoană aflată la acea oră în incintă. El a cerut ajutor, iar pompierii şi-au dat seama că nu vor reuşi să stingă flăcările care deja aveau o înălţime de câţiva metri şi au cuprins întreaga clădire, astfel că forţele au fost suplimentate. După câteva ore, folosind inclusiv apă din râul care se află în apropierea fabricii, pompierii au reuşit să localizeze şi să oprească flăcările pe o mare parte din exteriorul clădirii, însă în interior au rămas focare.

Incendiul a fost stins după aproape cinci zile de la izbucnire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici