Încep înscrierile la „Rabla local”. Tot ce trebuie să cunoşti despre programul destinat proprietarilor de maşini vechi şi uzate

  • De luni, 31 iulie, se pot înscrie în programul „Rabla local”, pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).
  • În schimbul predării autovehiculului, primesc 3.000 de lei, fără nicio obligaţie.
  • Primăria Sectorului 6 anunţă că a semnat cu AFM contract de finanţare pe suma maximă de 12 milioane de lei, pentru casarea a maximum 5.000 de maşini.
4220 afișări
Imaginea articolului Încep înscrierile la „Rabla local”. Tot ce trebuie să cunoşti despre programul destinat proprietarilor de maşini vechi şi uzate

Încep înscrierile la „Rabla local”, programul dedicat proprietarilor de maşini vechi şi uzate

Paşii de urmat persoanele fizice interesate:

Autoturismele vechi poluează atunci când se află în trafic. Sau ocupă inutil locurile de parcare atât de necesare într-un oraş aglomerat cum e Bucureştiul. Tocmai de aceea, Primăria Sectorului 6 s-a înscris în programul AFM, a solicitat şi a primit finanţare maximă, pentru 5.000 de maşini uzate. Pe lângă banii proveniţi de la Ministerul Mediului, care reprezintă 80%, autoritatea locală contribuie cu 20%. În cazul Primăriei Sectorului 6, vorbim despre 3 milioane de lei.

Dacă prima etapă a programului (începută în luna aprilie) a fost destinată înscrierii primăriilor, acum a venit rândul cetăţenilor să depună cerere. O vor face pe site-ul AFM, începând de luni, 31 iulie. Mai întâi, trebuie să-şi creeze un cont. Administraţia Fondului pentru Mediu a publicat un anunţ în care explică întreaga procedură.

Cum se înscriu persoanele fizice în programul Rabla Local

1. Intră pe site-ul AFM, la Programe de finanţare. Selectează Casarea autovehiculelor uzate. Aici, dau click pe caseta verde „Creare conturi depunere dosare”. Intră pe Conectare şi creează contul.

2. Conturile de utilizator trebuie create anterior înscrierii în aplicaţie. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. programul „Casa Verde fotovoltaice 2023”). Astfel, dacă adresa de e-mail aferentă contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită. În cadrul unui cont, pot fi realizate înscrieri aferente unui singur CNP.

3. Persoana fizică se poate înscrie o singură dată în aplicaţie.

4. Persoana fizică se va înscrie în aplicaţie doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăseşte în lista AFM. Primăria Sectorului 6 se află în această listă la poziţia 16, aşadar, locuitorii Sectorului 6 pot depune solicitări.

5. Sesiunea de înscriere propriu-zisă se deschide luni, 31 iulie, de la ora 10.00. Din acel moment, doritorii intră din nou pe Programe de finanţare – Casarea autovehiculelor uzate, dau click pe Depune dosare, se conectează, apoi intră pe Depune cerere.

6. Selectează programul de finanţare pentru care doresc depunerea cererii, selectează apoi UAT-ul (Primăria Sectorului 6, în acest caz).

7. Îşi completează datele de identificare şi seria de şasiu a maşinii uzate. Dacă au mai multe maşini de casat, trebuie să le adauge pe toate în aceeaşi cerere, apăsând butonul „+”.

8. După înscriere, AFM va transmite lista persoanelor fizice înscrise către primăriile participante în program. Abia din acel moment, solicitanţii se vor putea adresa Primăriei Sectorului 6.

9. Solicitanţii intră în aplicaţia portal.primarie6.ro, îşi creează cont (dacă nu au deja), îşi selectează maşina transmisă pe site-ul AFM şi bifează nişte declaraţii pe proprie răspundere. Primăria Sectorului 6 nu va cere acte suplimentare şi va face în numele solicitanţilor toate verificările necesare, conform ghidului AFM;

10. Ultimul pas este să meargă cu maşina la casat. Vor primi un cupon de hârtie, în baza căruia vor semna cu Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale (DGITL) Sector 6 contractul de finanţare. Banii îi vor primi în cont de la DGITL.

Cine poate beneficia de programul Rabla Local

Programul se adresează doar persoanelor fizice, care trebuie să respecte următoarele condiţii:

• Să aibă domiciliul sau reşedinţa în Sectorul 6, unde se află în evidenţele fiscale maşina pentru care solicită finanţare;

• Să deţină un autovehicul uzat, cu o vechime mai mare sau egală cu 15 ani şi cu o normă de poluare EURO 3 sau mai mică. Maşina să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puţin 5 ani şi să fie în evidenţele fiscale ale primăriei;

• Să nu aibă restanţe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul local şi cel de stat;

• Să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului;

• Să nu folosească aceeaşi maşină pentru a obţine alte finanţări, din alte programe.

Fiecare beneficiar va primi 3.000 de lei în schimbul predării rablei, fără a fi obligat să folosească stimulentul la cumpărarea unei maşini noi. Singura condiţie este că timp de 3 ani de la obţinerea banilor nu va putea cumpăra o maşină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici