VIDEO  Accidente aviatice în Constanţa. Un MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar, iar elicopterul plecat în misiunea de salvare s-a prăbuşit. UPDATE: Opt persoane sunt decedate

  • Accidente aviatice, miercuri seară, în judeţul Constanţa.
  • Un MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar.
  • Elicopterul plecat în misiune de salvare s-a prăbuşit.
  • Opt persoane au decedat.
26768 afișări
Imaginea articolului Accidente aviatice în Constanţa. Un MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar, iar elicopterul plecat în misiunea de salvare s-a prăbuşit. UPDATE: Opt persoane sunt decedate

Sursa foto: Youtube

UPDATE 02:30 Pilotul aeronavei a fost găsit decedat. Numărul victimelor se ridică la opt

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a anunţat pe Facebook decesul pilotului aeronavei MiG-21 LanceR.

”Am primit vestea cutremurătoare: pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a decedat. Căpitanul Costinel Iosif Niţă, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanţa, avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR. Dumnezeu să îl odihneasă şi să îl aibă în paza sa! Transmit condoleanţe familiei îndurerate şi tuturor celor care l-au cunoscut. Le sunt şi le voi fi alături. O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul. Am pierdut, miercuri, 8 români curajoşi, dedicaţi ţării lor şi misiunilor care le-au fost încredinţate.”

Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuţi la datorie.

Aeronava prăbuşită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formaţie de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.

Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbuşită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei.

Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbuşirilor.

UPDATE 23:41 Mesajul de condoleanţe transmis de Preşedintele României, Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri un mesaj de condoleanţe după ce un elicopter IAR 330 Puma s-a prăbuşit în zona localităţii Gura Dobrogei din judeţul Constanţa.

”Îmi exprim profundul regret şi deplina compasiune pentru pierderea vieţii a şapte militari de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în urma prăbuşirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa. Elicopterul executa o misiune de salvare-evacuare a unei aeronave MiG 21 LanceR, când a dispărut de pe radar.

În această noapte tragică pentru aviaţia din România, gândurile mele se îndreaptă spre familiile îndoliate şi greu încercate de această pierdere dramatică. Le transmit condoleanţe şi multă putere în aceste clipe dureroase!”, a declarat preşedintele.
 

UPDATE 23:35 În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicaţi iniţial, urcaseră la bord şi doi salvatori pe mare din cadrul Forţelor Navale Române.

  • Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
  • Locotenent Pătraşcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
  • Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
  • Caporal Lateş Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit şi avea doi copii.
  • Sergent Marinescu Ionuţ, personal de însoţire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.
  • Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
  • Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.

Reamintim că elicopterul militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgenţă în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, la aproximativ 11 km de aerodrom.

Operaţiunile de căutare–salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfăşurare.

Ministrul apărării naţionale şi şeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi este alături de familiile celor militarilor.

UPDATE 23:26 Reacţia Prim-ministrului Ciuca: Sunt profund îndurerat de tragicul sfârşit al militarilor români care au pierit în această seară, în Dobrogea. Sunt alături de familiile îndoliate, cărora le transmit întreaga mea compasiune şi condoleanţe pentru pierderea suferită. Vom păstra vie memoria celor căzuţi în misiunile de apărare a României, care şi-au pus datoria faţă de ţară înaintea propriei vieţi. Dumnezeu să îi aibă în paza Sa!

UPDATE 22:40 Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a transmis un mesaj famillilor celor care au decedat. „Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiţi decedaţi în zona localităţii Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Transmit condoleanţe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace. În continuare se desfăşoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR”, a scris acesta pe pagina de Facebook.

UPDATE 22:28Din păcate, temerile cele mai negre s-au adeverit în cazul elicopterului IAR 330-Puma. Aeronava a fost găsită la 11 kilometri de aerodrom, prăbuşită, niciunul dintre cei 5 membri ai echipajului nu a supravieţuit”, a declarat purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, la un post de televiziune.

Pilotul aeronavei MiG 21 LanceR este în continuare căutat.

UPDATE Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.

În elicopter erau 5 persoane, susţine Ziua de Constanţa. Ministrul Dâncu a confirmat că zborul s-a soldat cu morţi.

ŞTIREA INIŢIALĂ

„Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriană, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac si Gura Dobrogei.

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului şi a aeronavei.

Au fost declanşate de urgenţă operaţiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgenţă spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenţie ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici