Indemnizaţia de şomaj ar putea fi stabilită independent de salariul minim pe economie

Indemnizaţia de şomaj ar putea fi stabilită independent de salariul minim pe economie, astfel încât nivelul ajutorului social să fie mai mic decât în prezent, respectiv 75 la sută din salariul minim brut pe ţară, potrivit unui proiect de ordonanţă obţinut de MEDIAFAX.

39 afișări
Imaginea articolului Indemnizaţia de şomaj ar putea fi stabilită independent de salariul minim pe economie

Indemnizaţia de şomaj ar putea fi stabilită independent de salariul minim pe economie

Proiectul, care prevede eliminarea legăturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi al stabilirii măsurilor de aplicare a unor regulamente comunitare, va fi discutat, săptămâna viitoare, în şedinţa Consiliului Economic şi Social.

Potrivit unor surse oficiale, prin acest proiect se urmăreşte fixarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj pentru ca aceasta să nu mai crească în funcţie de salariul minim pe economie, ci să fie stabilită în funcţie de buget.

Fostul ministru al Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, anuţa, încă din 2007, că instituţia pe care o conducea avea în vedere modificarea unor acte normative astfel încât prestaţiile sociale să nu se mai acorde în funcţie de salariul minim şi, implicit, să nu se mai creeze presiune pe buget.

Prin proiectul de lege se propunea ca indemnizaţia de şomaj, sumele primite de către angajatori pentru încadrarea absolvenţilor, ucenicilor, elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor şi a persoanelor în vârstă de peste 45 de ani să fie determinate în funcţie de indicatorul de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, denumit indicator de referinţă, care era, atunci, egal cu 500 de lei.

În luna octombrie 2008 a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă nr. 126/2008 care prevedea eliminarea legăturilor dintre nivelul prestaţiilor sociale, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, şi nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici