Îndulcitorii artificiali îngraşă mai mult decât zahărul

Îndulcitorii artificiali, care conţin puţine calorii, îngraşă mai mult decât zahărul, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Behavioral Neuroscience.

48 afișări
Imaginea articolului Îndulcitorii artificiali îngraşă mai mult decât zahărul

Îndulcitorii artificiali îngraşă mai mult decât zahărul

Deşi majoritatea curelor de slăbire au ca regulă utilizarea îndulcitorilor artificiali, cercetătorii americani spun că zahărul ar fi mai bun, informează dailymail.co.uk.

Explicaţia ar fi că gustul dulce comandă organismului să se pregătească pentru o cantitate mare de calorii. Pentru că acest lucru nu se întâmplă, organismul devine confuz şi cere mai multă hrană sau consumă mai multă energie, rezultatul fiind creşterea în greutate.

"Datele arată clar că îndulcitorii fără calorii, de tipul zaharinei, pot determina o creştere în greutate mai mare decât cea provocată de consumul de zahăr", spun cercetătorii americani. Acelaşi efect îl pot avea şi alţi îndulcitori artificiali, de tipul aspartamului.

Cercetătorii de la Universitatea Purdue, din West Lafayette, Indiana, au hrănit câţiva cobai cu iaurt îndulcit cu zaharină şi alţi cobai cu iaurt îndulcit cu glucoză, care face parte din grupa zaharurilor naturale. Cobaii hrăniţi cu iaurt cu zaharină au câştigat mai mult în greutate şi în masa adipoasă.

Studiul a atras critici din parte industriei alimentare.

"Studiul simplifică foarte mult cauzele obezităţii", a spus Beth Hubrich, dietetician de la Calorie Control Council, un organism ce reprezintă mai multe companii de alimente şi băuturi dietetice din Statele Unite. "Cauzele obezităţii sunt multifactoriale. Deşi studiile au demonstrat că utilizarea alimentelor «fără zahăr» a crescut în ultimii ani, la fel au crescut şi porţiile alimentelor şi consumul de calorii, în timp ce sportul nu mai este practicat la fel de mult", a adăugat acesta.

Consiliul mai este de părere că studiile pe animale nu se pot aplica la oameni.

Cercetătorii au replicat că interesul pentru sănătatea publică din partea industriei alimentare nu este unul sincer. "Dacă ar fi sinceri, te-ai aştepta ca ei să fie alarmaţi de rezultatele experimentelor pe animale sau de cele ale modelelor umane, care sugerează că produsele lor pot contribui la răspândirea obezităţii", ce a atins proporţiile unei pandemii.

Un britanic utilizează anual, în medie, 75 de kilograme de zahăr, adică o cantitate lunară de 6 kilograme. O familie tipică din Marea Britanie consumă lunar, din diferite produse, aproximativ 26 de kilograme de zahăr.

Consecinţele asupra sănătăţii pot fi devastatoare, de la carii dentare la obezitate şi diabet de tipul II, aceste boli având drept posibil rezultat un risc crescut de infarct şi accident cerebral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici