Înfiinţarea Oficiului CoE pentru criminalitate informatică, în dezbatere publică

Legea pentru ratificarea Memorandumului de Înţelegere dintre Guvernul României şi Consiliul Europei (CoE) privind înfiinţarea Oficiului Consiliului Europei în domeniul criminalităţii informatice din Bucureşti şi statutul juridic al acestuia a fost lansat în dezbatere publică, luni, de către MJ.

245 afișări
Imaginea articolului Înfiinţarea Oficiului CoE pentru criminalitate informatică, în dezbatere publică

Înfiinţarea Oficiului CoE pentru criminalitate informatică, în dezbatere publică (Imagine: Shutterstock)

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei (MJ), obiectivul principal al Oficiului este asigurarea implementării proiectelor de asistenţă tehnică în domeniul criminalităţii informatice de către Consiliul Europei, inclusiv a proiectelor comune cu Uniunea Europeană. Printre acestea se numără "Proiectul comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene, Global Action on Cybercrime (GLACY)" şi "Proiectul Global cybercrime".

"Oficiul ar urma să elaboreze şi alte proiecte de asistenţă şi să identifice alte surse de finanţare. Totodată, va asista autorităţile române în pregătirea proiectelor care vizează dezvoltarea capacităţilor în domeniu în România sau în regiune", se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Conform documentului citat, Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalităţii informatice din Bucureşti va funcţiona în Casa ONU.

Proiectul de Lege pentru ratificarea Memorandumului de Înţelegere dintre Guvernul României şi Consiliul Europei privind Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalităţii informatice din Bucureşti şi statutul juridic al acestuia se află în dezbatere până la 25 noiembrie.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Bettaini-Dragoni, au semnat, la 15 octombrie, un memorandum privind înfiinţarea, la Bucureşti, a unui Oficiu pentru combaterea infracţiunilor cibernetice.

Oficiul de luptă împotriva criminalităţii informatice care va funcţiona la Bucureşti este "un proiect extrem de important şi suntem foarte onoraţi pentru această alegere a României" de a găzdui un centru care vizează colaborarea celor 47 de state membre ale Consiliului Europei pentru "combaterea acestui flagel", a declarat, la Palatul Parlamentului, Titus Corlăţean, cu ocazia semnării Memorandumului de Înţelegere privind înfiinţarea acestui birou.

Şeful diplomaţiei române a mai precizat că Oficiul va fi "modalitatea de a promova o acţiune globală pe care Consiliul Europei, împreună cu Uniunea Europeană - printr-un program pe care urmează să-l semneze chiar mâine (miercuri – n.r.) - îl va promova prin acest centru de la Bucureşti".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici