Infracţiune nouă în Codul penal: Vătămarea fătului în timpul naşterii

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, vineri, că proiectul de Cod penal introduce o infracţiune nouă privind vătămarea fătului, de la declanşarea naşterii până la terminarea acestui proces, menţionând că nu se sancţionează femeia care îşi provoacă singură avortul.

271 afișări
Imaginea articolului Infracţiune nouă în Codul penal: Vătămarea fătului în timpul naşterii

Infracţiune nouă în Codul penal: Vătămarea fătului în timpul naşterii

Noul Cod penal nu conţine diferenţe de substanţă faţă de Codul penal în vigoare, în ceea ce priveşte femeia însărcinată care îşi provoacă avortul, singura diferenţă fiind aceea că se menţionează în mod expres nesancţionarea femeii însărcinate care îşi provoacă singură avortul, în actuala legislaţie nesancţionarea fiind dedusă din ansamblul reglementării privind avortul.

Cătălin Predoiu a explicat că, în considerarea protejării unor valori sociale deosebit de importante, a fost introdus un articol care incriminează fapta de vătămare a fătului, care să asigure protecţia vieţii în devenire, pe durata unei perioade rămasă neacoperită în reglementarea actuală. Este vorba despre intervalul cuprins înter momentul declanşării procesului naşterii, moment din care nu se mai poate discuta despre o infracţiune de avort, şi momentul încheirii acestui proces.

Această prevedere a apărut pentru că practica a demonstrat că în interiorul acestui interval se pot comite numeroase infracţiuni împotriva fătului, de la cazuri de culpă medicală în asistarea naşterii, soldate cu moartea sau vătămarea fătului şi până la fapte intenţionate.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că a sesizat o serie de critici la adresa ministerului pe care îl conduce pe tema proiectelor de coduri, calificându-le drept nefondate şi anunţând că ele nu vor rămâne fără un răspuns din partea instituţiei.

Proiectul privind Codul civil a fost aprobat, miercuri, de Guvern, după ce săptămâna trecută au fost avizate de către Executiv Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă.

Documentele sunt transmise Parlamentului, iar Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în luna mai pentru aprobarea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici