Îngrijitorul vinovat de scăparea tigrului de la Grădina Zoologică din Sibiu a fost concediat

Îngrijitorul de la Grădina Zoologică din Sibiu vinovat de scăparea unui tigru din cuşcă, incident petrecut în 13 decembrie, a fost concediat şi va trebui să plătească valoarea de inventar a animalului, adică suma de 50 de lei.

474 afișări
Imaginea articolului Îngrijitorul vinovat de scăparea tigrului de la Grădina Zoologică din Sibiu a fost concediat

Îngrijitorul vinovat de scăparea tigrului de la Grădina Zoologică din Sibiu a fost concediat (Imagine: Sebastian Marcovici/Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, îngrijitorul de la Grădina Zoologică care a uitat cuşca tigrilor deschisă, facilitând scăparea unui animal, a fost concediat.

"Contractul de muncă al îngrijitorului care a uitat deshisă încuietoarea cuştii tigrului a fost reziliat în luna decembrie. Îngrijitorului i-a fost imputată suma de 50 de lei, reprezentând valoarea contabilă a tigrului", a declarat, joi, Mirela Gligore.

Potrivit acesteia, Primăria Sibiu a fost contactată de către o persoană care a vrut să doneze Grădinii Zoologice un tigru, dar a declinat oferta.

"Grădina Zoologică Sibiu nu poate accepta această donaţie până când nu se vor finaliza lucrările de îmbunătăţire a siguranţei cuştilor", a adăugat Mirela Gligore, care a precizat că, în continuare, reprezentanţii primăriei şi ai unor fundaţii încearcă să găsească un loc pentru cel de-al doilea tigru aflat la Grădina Zoologică din Sibiu, care se numeşte Baghera şi este fiul tigroaicei ucise în luna decembrie.

Cel care a dorit să doneze tigrul este proprietarul unei grădini zoologice private din judeţul Suceava.

În 13 decembrie, un tigru a fugit de la Grădina Zoologică din Sibiu, refugiindu-se în Pădurea Dumbrava, apoi a ajuns în cartierul Valea Aurie din municipiul Sibiu, în apropierea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, declara corespondentului MEDIAFAX că tigrul a reuşit să iasă din cuşca sa din cauza neglijenţei îngrijitorului, care a făcut curăţenie, iar când a ieşit a lăsat uşa cuştii întredeschisă, moment în care animalul a ieşit.

După aproximativ trei ore, tigrul a fost împuşcat mortal în pădure, între localităţile Sibiu şi Poplaca.

Animalul, născut la Grădina Zologică din Sibiu, era o tigroaică, avea 14 ani şi o greutate de aproximativ 200 de kilograme. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, animalul era o corcitură de tigru siberian cu tigru bengalez şi se numea Mihaela.

Potrivit lui Alex Mareş, reprezentant al Asociaţiei Vânătorilor din Sibiu, atât timp cât animalul a fost în municipiu nu a existat permisiunea de a se trage cu armă de foc, dar odată ajuns în zona pădurii, într-un fond forestier, a putut fi folosită o astfel de armă.

Liviu Todescu, medic veterinar la Grădina Zoologică Sibiu, spunea că până acum tigrul nu a atacat oameni, însă era cunoscut ca un animal agresiv.

Vânătorul Marin Văleanu, care a ucis tigrul, afirma că s-au făcut toate demersurile posibile pentru salvarea animalului, dar, întrucât tigroaica devenise extrem de agresivă, a fost necesară împuşcarea ei, pentru că în caz contrar s-ar fi produs un "dezastru".

Poliţia din Sibiu a declanşat cercetări cu privire la împrejurările care au dus la uciderea tigrului, împuşcarea animalului făcându-se într-o situaţie neconformă, declarau pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a înregistrat o cauză penală în legătură cu incidentul petrecut la Sibiu.

Reprezentanţii Primăriei Sibiu spuneau că urmează să se întocmească un "plan etapizat" de sporire a siguranţei în Grădina Zoologică, după evadarea tigroaicei, anunţând totodată că trupul animalului va fi donat unei facultăţi din Cluj, pentru cercetare.

În urma incidentului, directorul Grădinii Zoologice din Sibiu, Constantin Bebeşelea, a demisionat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici