Directorul Grădinii Zoologice din Sibiu şi-a dat demisia în urma incidentului cu tigrul

Directorul Grădinii Zoologice din Sibiu, Constantin Bebeşelea, şi-a dat demisia din funcţie, iar în locul său a fost numit temporar un angajat al Primăriei Sibiu, în urma incidentului de săptămâna trecută când un tigru a scăpat din cuşca sa, fiind ulterior ucis.

542 afișări
Imaginea articolului Directorul Grădinii Zoologice din Sibiu şi-a dat demisia în urma incidentului cu tigrul

Directorul Grădinii Zoologice din Sibiu şi-a dat demisia în urma incidentului cu tigrul (Imagine: Sebastian Marcovici/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore, a declarat, luni, că directorul Grădinii Zoologice din Sibiu, Constantin Bebeşelea, şi-a dat demisia.

"Domnul Bebeşelea a demisionat de la conducerea Grădinii Zoologice din Sibiu. În locul său a fost numit, ca director interimar, Marius Lunca", a declarat Mirela Gligore.

Potrivit acesteia, Marius Lunca este angajat al Primăriei Sibiu, dar nu a lucrat până în prezent la Grădina Zoologică din Sibiu, ci în aparatul propriu al instituţiei.

Marius Lunca are 25 de ani, lucrează de şase ani în cadrul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat din Primăria Sibiu şi este inginer de profesie.

Potrivit Mirelei Gligore, comisia formată în cadrul instituţiei pentru a analiza incidentul de săptămâna trecută, când un tigriu a scăpat din cuşca sa din cauza neglijenţei unui îngrijitor, continuă verificările şi nu a stabilit, deocamdată, măsurile care se vor lua împotriva angajatului vinovat.

Tigrul a fugit, marţea trecută, de la Grădina Zoologică din Sibiu, refugiindu-se în Pădurea Dumbrava, apoi a ajuns în cartierul Valea Aurie din municipiul Sibiu, în apropierea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, declara că tigrul a reuşit să iasă din cuşca sa în jurul orei 9.30, din cauza neglijenţei îngrijitorului, care a făcut curăţenie, iar când a ieşit a lăsat uşa cuştii întredeschisă, moment în care animalul a ieşit.

În jurul orei 12.30, tigrul a fost împuşcat mortal în pădure, între localităţile Sibiu şi Poplaca.

Animalul, născut la Grădina Zologică din Sibiu, era o tigroaică, avea 14 ani şi o greutate de aproximativ 200 de kilograme. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, animalul era o corcitură de tigru siberian cu tigru bengalez şi se numea Mihaela.

Potrivit lui Alex Mareş, reprezentant al Asociaţiei Vânătorilor din Sibiu, atât timp cât animalul a fost în municipiu nu a existat permisiunea de a se trage cu armă de foc, dar odată ajuns în zona pădurii, într-un fond forestier, a putut fi folosită o astfel de armă.

Liviu Todescu, medic veterinar la Grădina Zoologică Sibiu, spunea că până acum tigrul nu a atacat oameni, însă era cunoscut ca un animal agresiv.

Vânătorul Marin Văleanu, care a ucis tigrul, afirma că s-au făcut toate demersurile posibile pentru salvarea animalului, dar, întrucât tigroaica devenise extrem de agresivă, a fost necesară împuşcarea ei, pentru că în caz contrar s-ar fi produs un "dezastru".

Văleanu, angajat al Direcţiei Silvice Sibiu, care se ocupă cu vânătoarea din anul 1984, spunea că au fost trase două focuri cu arma cu tranchilizante, înainte de a se lua decizia împuşcării animalului.

Poliţia din Sibiu a declanşat cercetări cu privire la împrejurările care au dus la uciderea tigrului care scăpase de la Grădina Zoologică din neglijenţa unui îngrijitor, împuşcarea animalului făcându-se într-o situaţie neconformă, declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a înregistrat o cauză penală în legătură cu incidentul petrecut la Sibiu, informa, miercuri, Ministerul Public.

Reprezentanţii Primăriei Sibiu spuneau că urmează să se întocmească un "plan etapizat" de sporire a siguranţei în Grădina Zoologică, după evadarea tigroaicei, anunţând totodată că trupul animalului va fi donat unei facultăţi din Cluj, pentru cercetare.

Primarul din Sibiu, Klaus Iohannis, afirma că incidentul de la Grădina Zoologică din oraş, unde un tigru a scăpat din cuşcă, fiind ulterior ucis, este rezultatul "unor neglijenţe în serviciu şi deficienţe de management", el apreciind că "este posibil, chiar probabil", ca directorul Zoo să fie demis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici