Iniţiativa legislativă privind violenţa domestică a fost aprobată şi promulgată. Agresorii vor fi pedepsiţi şi dacă victima îşi retrage plângerea

  • Se întăreşte cadrul legislativ privind violenţa domestică.
  • Agresorii sunt pedepsiţi şi dacă victima îşi retrage plângerea.
  • La fiecare 30 de secunde, o româncă este victima violenţei în familie.
1920 afișări
Imaginea articolului Iniţiativa legislativă privind violenţa domestică a fost aprobată şi promulgată. Agresorii vor fi pedepsiţi şi dacă victima îşi retrage plângerea

Victimele violenţei domestice pot sta liniştite, deoarece se întăreşte cadrul legislativ pentru apărarea lor. A fost nevoie de doi ani şi jumătate pentru ca o iniţiativă legislativă să fie adoptată şi promulgată.

În urma acestei modificări, lucrurile devin mai simple. Până acum, nu se puteau aplica pedepse agresorilor, dacă victima nu vorbea sau îşi retrăgea plângerea. O data cu adoptările noilor prevederi la Codul Penal, dosarul de vătămare se cercetează chiar dacă victima se răzgândeşte.

Adriana Săftoiu, iniţiatoarea legii: În urma bătăilor şi a ameninţărilor, aceste femei îşi retrag plângerile. Drept urmare, cei mai mulţi dintre cei care sunt agresori scăpau absolut nevinovaţi. Adică, practic, femeia încasa bătaia, iar el rămânea la fel de fericit ca până atunci.

Violenţa în familie nu înseamnă doar o bătaie soră cu moartea. Specialiştii Departamentului de Justiţie al Statelor Unite spun că abuzul fizic implică un contact destinat să provoace frică, durere şi alte suferinţe fizice sau vătămări. Sunt multe femei care se împiedică de ruşine sau de mitul culturii bătăii la români. Acestea sunt bariere pe care trebuie să le treceţi şi să faceţi apel la autorităţi.

CITEŞTE AICI: Violenţa domestică în România. „Un martor tăcut care nu ia atitudine devine complice la abuz"

Adriana Săftoiu, iniţiatoarea legii: De ce atât de târziu reacţionează femeile în faţa violenţei domestice? Şi aici trebuie să spunem clar că e vorba de educaţie. E vorba de o mentalitate care se perpetuează şi, dacă cineva crede că violenţa domestică se întâlneşte doar în mediul rural sau în familii mai sărace, se înşeală. Această violenţă domestică afectează şi femei din mediul urban, cu studii superioare.

Femeile încep să aibă încredere în poliţie, încep să vorbească şi să ceară ajutor. Comisarul Sef, Ramona Dabija ne dă ultimele date.

Ramona Dabija, Comisar Şef ICPC: Se şi constată o creştere a numărului de protecţie provizorii, cele emise de poliţie, cu 8,2% mai multe, faţă de primele zece luni ale anului trecut. Este adevăţrat că din totalul acestora, peste 7.000 de ordine au fost emise la solicitarea victimelor. TC 1.59

Poliţia te îndeamnă pe tine, pe mine sau pe oricine asistă la un act de violenţă să luăm atitudine.

Ramona Dabija, Comisar Şef ICPC: E foarte important să ştim că oricare dintre noi putem lua atitudine atunci când vedem că o persoană este în pericol. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici