Înscrierile la grădiniţele din Capitală încep în 3 iunie

Înscrierile copiilor la grădiniţele din Capitală încep în 3 iunie, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) estimând peste 35.000 de înscrişi, cu aproape 10.000 mai mult decât locurile alocate prin cifra de şcolarizare, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

20 afișări
Imaginea articolului Înscrierile la grădiniţele din Capitală încep în 3 iunie

Înscrierile la grădiniţele din Capitală încep în 3 iunie (Imagine: Mediafax Foto)

Copiii sunt înscrişi la grădiniţe, de regulă, la începutul anului şcolar sau, în situaţii deosebite în timpul anului şcolar, în limita locurilor disponibile, potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului preşcolar, aprobat prin ordin al Ministrului Educaţiei, a explicat Banu.

În acest context, ţinând cont de calendarul mişcării personalului didactic, de existenţa zonelor cu o populaţie şcolară densă şi de dreptul părintelui de a-şi înscrie copilul la unitatea de învăţământ pe care o consideră cea mai potrivită, pentru anul şcolar 2008 – 2009 Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că înscrierile pot avea loc începând cu 3 iunie, a mai spus Banu.

"Pentru asigurarea transparenţei acestui proces, directorii unităţilor de învăţământ preşcolar trebuie să afişeze la vedere şi să informeze cu privire la perioada în care grădiniţa este închisă pentru igienizări sau reparaţii, capacitatea grădiniţei (numărul de copii pentru care a fost proiectată, numărul de copii aprobat prin plan de şcolarizare pentru anul şcolar 2008 – 2009 ), numărul de copii reînscrişi şi înscrişi zilnic (în perioada dedicată acestor operaţii ), a adăugat purtătorul de cuvânt al ISMB.

"Conducerea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti apreciază că, pe lângă cele 25.900 de locuri din cifra de şcolarizare ar putea fi, conform situaţiilor din anii precedenţi, alte o sută de grupe noi, ceea ce reprezintă aproape 35.000-36.000 de copii cuprinşi în învăţământul preşcolar în 2008-2009. Şi anul viitor vor mai fi grupe cu un număr mai mare de copii decât cel prevăzut, dar nici nu putem lăsa copiii pe drumuri", a explicat Banu.

Situaţia grădiniţelor la începutul anului şcolar 2007-2008, potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, arăta că la nivel naţional existau 10.126 de grădiniţe cu 647.127 de locuri şi 639.331 de copii înscrişi.

Datele demonstrau că nu exista un deficit de locuri la nivel de ţară, dar o situaţie distinctă se observa în oraşele capitale de judeţ şi mai ales în municipiul Bucureşti, unde, de regulă, există mai mulţi copii înscrişi decât locuri, spunea, în martie, Mihaela Suciu, consilierul personal al ministrului Educaţiei.

Una din explicaţii ar fi aceea că oraşele mari sunt nu doar reşedinţe, ci şi zone de tranzit pe perioade mai lungi, scurte sau definitive pentru multe familii venite din provincie.

"De asemenea, de cele mai multe ori părinţii sunt tentaţi să-şi trimită copiii doar în câteva dintre unităţile de învăţământ preuniversitar, din motive de genul că au auzit că este o grădiniţă bună, educatoarea este foarte bine pregătită, se studiază o limbă străină pe care şi-o doresc, le place cum arată clădirea, copilul vecinului este tot acolo, este poziţionată într-o zonă centrală", a mai spus Suciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici