Inspecţia Muncii: Peste 1.800 de persoane care munceau la negru au fost depistate. Amenzile depăşesc 1,1 milioane lei

Peste 1.800 de persoane care munceau fără contracte individuale de muncă au fost depistate în perioada 30 martie - 4 aprilie, fiind aplicate amenzi ce depăşesc 1,1 milioane de lei, informează, marţi, Inspecţia Muncii (IM).

168 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Muncii: Peste 1.800 de persoane care munceau la negru au fost depistate. Amenzile depăşesc 1,1 milioane lei

Inspecţia Muncii: Peste 1.800 de persoane care munceau la negru au fost depistate. Amenzile depăşesc 1,1 milioane lei (Imagine: Shutterstock)

Inspecţia Muncii a desfăşurat în perioada menţionată acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 2.031.400 de lei, adică 461.681 de euro.

"A fost depistat un număr record de 1.820 de persoane care lucrau fără forme legale. Dintre acestea, 1.621 au fost depistate în Bucureşti, 38 în Mureş şi 25 în judeţul Constanţa. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, inspectorii de muncă au făcut 12 propuneri de cercetare penală. Situaţiile au fost descoperite în judeţele: Arad, Botoşani, Constanţa, Dâmboviţa, Ialomiţa, Mureş şi în municipiul Bucureşti. În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.551.900 de lei din care 1.120.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancţionaţi 392 angajatori şi 55 de persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru. 25 dintre ele erau din Bihor, 18 din Ialomiţa, iar celelalte din judeţele Iaşi, Prahova şi Teleorman", se arată în comunicatul transmis MEDIAFAX.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 479.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 55 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 27 au avut loc în Bucureşti.

"Fiecare acţiune a inspectorilor de muncă are drept scop corectarea situaţiilor în care legea se încalcă şi grija primordială este pentru angajaţi, să lucreze în condiţii sigure, sănătoase şi legale. (...) Numai săptămâna trecută, în Bucureşti, a fost înregistrat un record al persoanelor care munceau la negru. 1.618 persoane au fost descoperite că lucrau fără forme legale, la o firmă de curierat. Atrag atenţia angajatorilor că, acţiunile de control ale inspectorilor de muncă nu contenesc indiferent de perioada anului sau de sărbători", a declarat inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici