Inspector general din Mureş, acuzat de fraudarea bacalaureatului

Inspectorul şcolar general din Mureş este acuzat de fraudarea bacalaureatului, dar şi că a cerut unor părinţi - solişti de muzică populară - „un moment artistic” după ce a aprobat transferul copilului lor de la o şcoală la alta.

410 afișări
Imaginea articolului Inspector general din Mureş, acuzat de fraudarea bacalaureatului

Inspector general din Mureş, acuzat de fraudarea bacalaureatului

Procurorii DNA Târgu Mureş au început urmărirea penală faţă de Păşcan Sabin Gavril, la data faptelor Inspector General Şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, bănuit de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi luare de mită (două fapte).

Practic, în perioada organizării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2023, Păşcan ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfăşurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen.

În acelaşi context, inspectorul general şcolar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta o altă persoană să promoveze examenul de bacalaureat.

În data de 14 martie 2023, Păşcan, după ce ar fi aprobat transferul unui şcolar de la o unitate de învăţământ la alta, ar fi pretins părinţilor acestuia (solişti de muzică populară) susţinerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale, lucru acceptat de către aceştia. Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susţinut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soţi.

DNA precizează că şi alte persoane sunt urmărite penal în acest caz.

„Suspectului Păşcan Sabin Gavril i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Anterior, persoana care a remis suspectului, cu titlu de mită, suma de 3.000 euro a încheiat cu procurorii anticorupţie, în data de 28 iulie 2023, un acord de recunoaştere a vinovăţiei acesta fiind de acord cu încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate respectiv 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare cu suspendare”, informează sursa citată.

Între timp, Gavril Sabin Păşcan şi-a dat demisia, susţinând că mandatul său de la ISJ Mureş ar fi încetat de drept pe 31 august.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici