Instanţa decide redeschiderea urmăririi penale într-un dosar vizând Primăria Sectorului 4

Judecătoria Sectorului 4 a decis ca Parchetul să redeschidă un dosar în care Primăria de sector este suspectată de demolarea fără autorizaţie a unei clădiri de patrimoniu care aparţinea Mănăstirii Sămurcăşeşti, hotărârea instanţei fiind urmare a unei plângeri a Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

231 afișări
Imaginea articolului Instanţa decide redeschiderea urmăririi penale într-un dosar vizând Primăria Sectorului 4

Instanţa decide redeschiderea urmăririi penale într-un dosar vizând Primăria Sectorului 4 (Imagine: Tudor Costi/Arhiva Mediafax Foto)

Imobilul din strada Regina Maria nr. 13, a cărui demolare a atras plângerea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, era situat într-un sit monument istoric, într-o zonă construită protejată şi în zona de protecţie a mai multor monumente istorice, iar demolarea trebuia sa se facă cu avizul Ministerului Culturii, potrivit unui comunicat transmis, luni, de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

”Legea prevedea avizul Ministerului Culturii pentru demolarea clădirii. Primăria Sectorului 4 a emis însă autorizaţia de demolare fără avizul Ministerului Culturii, fapt care a determinat Asociaţia Salvaţi Bucureştiul să depună o plângere penală pe numele primarului Cristian Popescu Piedone şi pe numele arhitectului de la Primăria sectorului 4”, spun reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

La sfârşitul săptămânii trecute, Judecătoria Sectorului 4 a admis plângerea formulată de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi a decis ca dosarul să fie trimis Parchetului Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti pentru completarea urmăririi penale faţă de Primăria Sectorului 4.

”Desfiinţează ordonanţa nr. 1688/P/2014 din 07.04.2015 emisă de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti şi ordonanţa nr. 431/II-2/2015 din data de 23.06.2015 emisă de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti. Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în vederea completării urmăririi penale faţă de intimata Primăria Sector 4 sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere (...), abuz în serviciu (...), neglijenţă în serviciu (...)”, se menţionează în decizia Judecătoriei Sectorului 4, care este definitivă.

Nicușor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a declarat că decizia instanţei este importantă pentru că ”ea confirmă, potrivit legii, că protejarea patrimoniului se referă în special la zonele istorice în ansamblul lor, siturile monument istoric şi zonele construite protejate”, afirmând că ”există la nivelul societăţii opinia eronată că protejarea patrimoniului istoric se reduce la protejarea imobilelor monument istoric”, potrivit comunicatului asociaţiei.

Clădirea din strada Regina Maria nr. 13 aparţinea Mănăstirii Sămurcăşeşti, care dorea ridicarea pe acel loc a unui bloc cu cinci etaje, în asociere cu un investitor imobiliar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici