Instanţa supremă a decis să înceapă judecata în dosarul lui Gabriel Oprea

Magistraţii instanţei supreme au decis să înceapă judecata în dosarul în care Gabriel Oprea este acuzat de DNA de abuz în serviciu în legătură cu gestionarea fondurilor Departamenului pentru Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), hotărârea nefiind definitivă.

389 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă a decis să înceapă judecata în dosarul lui Gabriel Oprea

Instanţa supremă a decis să înceapă judecata în dosarul lui Gabriel Oprea

"Constată competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi efectuării actelor de către organele de urmărire penală în cauza privind pe inculpaţii Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Zărnică Nelu, Iacob Marian Dănuţ şi Oprea Gabriel trimişi în judecată. Dispune începerea judecăţii cauzei în care inculpaţii Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Zărnică Nelu, Iacob Marian Dănuţ şi Oprea Gabriel au fost trimişi în judecată prin rechizitoriul nr.20/P/2016 din 10.05.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie", au decis magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Decizia poate fi contestată în trei zile. Dacă în urma contestaţiei se va menţine decizia iniţială, judecătorii vor începe judecata efectivă în cauză.

În acceaşi cauză, magistraţii au sesizat CCR pentru a stabili dacă excluderea probelor clasificate în procesul penal, prin hotărârea unei autoritţi administrative, încalcă Constituţia.

Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de Gheorghe Nicolae, fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi de deturnare de fonduri.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor având funcţia de şef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzaţia de deturnare de fonduri şi Marian-Dănuţ Iacob, şeful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

"În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe şi a comisarului şef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor", susţin procurorii.

În legătură cu acelaşi caz, procurorii au solicitat Ministerului Afacerilor Interne, în perioada în care instituţia era condusă de Petre Tobă, declasificarea unor documente care ar fi urmat să fie folosite drept probe în anchetă. În urma refuzului ministrului de a desecretiza respectivele acte, DNA l-a pus sub învinuire pe Petre Tobă pentru favorizarea infractorului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici