Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală: Jaguarul de la Zoo Băneasa a murit din cauza stresului

Moartea jaguarului Bety, care a scăpat dintr-o cuşcă de la Zoo Băneasa în noiembrie anul trecut, a fost cauzată de stres, au stabilit specialiştii Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, care au exclus posibilitatea decesului felinei din alte cauze, cum sunt ştrangularea sau sufocarea.

36 afișări
Imaginea articolului Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală: Jaguarul de la Zoo Băneasa a murit din cauza stresului

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală: Jaguarul de la Zoo Băneasa a murit din cauza stresului

Cauza morţii a fost stabilită ca fiind: şoc neurogenic – instalat ca urmare a suprasolicitării neurologice, a efectului stresant indus prin încercarea de prindere şi contenţie a jaguarului în condiţiile imposibilităţii realizării de la distanţă. Aceşti factori stresori au acţionat pe cale neurotropă, determinând instalarea rapidă a hipoxiei cardiace şi cerebrale, fapt soldat cu coagularea intravasculară diseminată, staza pulmonară, hepato-renală, intestinală, staza în celelalte organe, astfel încât colapsul circulator a fost inevitabil" se arată într-un comunicat de joi al Administraţiei Grădinii Zoologice, care citează Buletinului de Analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală.

Potrivit aceluiaşi document, lipsa oricăror modificări anatomopatologice în regiunea cervicală - la nivelul pielii, ţesutului conjunctiv subcutanat, musculaturii, vaselor sangvine, coloanei vertebrale şi a măduvei rahidiene, exclud posibilitatea ştrangulării, sufocării şi producerii unei discontinuităţi mecanice a sistemului nervos central.

"Examenele speciale de laborator întreprinse exclud existenţa unei intoxicaţii, precum şi a unor infecţii virale, bacteriene, parazitare, care ar fi putut cauza moartea jaguarului sau care ar putea periclita sănătatea celorlalte animale din acelaşi habitat", se mai arată în comunicat.

Experţii Poliţiei au stabilit, la începutul anului, că plasa de la cuşca jaguarului care a evadat de la Grădina Zoologică din Bucureşti, la sfârşitul lunii noiembrie 2007, a cedat "în timp" şi că nu este vorba despre "o mână criminală" care să fi intervenit pentru ca animalul să poată scăpa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici