INTERVIU Iulian Berdilă: România poate face faţă unui spectru extrem de larg de ameninţări

Generalul-maior Iulian Berdilă, comandant al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, a declarat, într-un interviu acordat Monitorului Apărării şi Securităţii (MAS), că România poate face faţă unui spectru extrem de larg de ameninţări de provocări „şi chiar de scenarii”.

2207 afișări
Imaginea articolului INTERVIU Iulian Berdilă: România poate face faţă unui spectru extrem de larg de ameninţări

INTERVIU Iulian Berdilă: România poate face faţă unui spectru extrem de larg de ameninţări

Într-un interviu acordat MAS, la Conferinţa pe tema „Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare”, generalul – maior Iulian Berdilă a declarat că România are maturitatea necesară pentru a face faţă ameninţărilor şi provocărilor ce pot veni din Est.

Comandantul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est mai precizează că România a făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte descurajarea şi apărarea în regiune.

Redăm interviul integral:

Monitorul Apărării şi Securităţii: Care sunt principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale şi cât de vulnerabilă este România în faţa acestor ameninţări?

Iulian Berdilă: Este o întrebare destul de complexă şi de importantă în contextul de Securitate al României de astăzi. Există o complexitate a ameninţărilor, mai ales în regiunea Mării Negre, o regiune pe care România şi-a asumat-o din punct de vedere militar ca un constructor de stabilitate în zonă şi ca un catalizator de capabilităţi, în scopul descurajării şi apărării. Comandamentul pe care eu îl conduc este unul dintre exemplele relevante pentru un asemenea context de Securitate, marcat de o varietate de ameninţări, provocări dar şi de oportunităţi.

Monitorul Apărării şi Securităţii: Cât de important este comandamentul pe care îl conduceţi, aici în regiune?

Iulian Berdilă: Spuneam de creşterea rolului responsabil al României în domeniul militar în cadrul Alianţei şi, prin acest aspect, România a recunoscut necesitatea de a întări în zonă postura de descurajare şi de apărare. Imediat după 2014- 2015, România şi-a asumat responsabil iniţiativa de a crea o verticală de coerenţă, mai ales terestru, şi a promovat crearea acestui Comandament Multinaţional de Divizie, împreună cu un Comandament Multinaţional de Brigadă. Deci două comandamente care astăzi sunt operaţionale şi care reprezintă în zonă în principal un element de catalizare a nevoilor de Securitate şi de stabilitate, dar şi de cooperare. Comandamentul Diviziei Multinaţionale este o structură care promovează instruirea colectivă şi asigură o platformă de exerciţii multinaţionale extrem de utile, atât pentru ţările membre cât şi partenerilor din regiune.

Monitorul Apărării şi Securităţii: Este România, alături de NATO, pregătită să facă faţă ameninţărilor acute din zonă?

Iulian Berdilă: Fără ezitare, vă voi spune că da. Evident că ameninţările au un spectru destul de larg şi o intensitate destul de mare şi volatilă, dar, numai împreună, Alianţa îşi poate permite să abordeze ameninţările, într-un spirit colectiv.

Monitorul Apărării şi Securităţii: Există riscul unei ameninţări militare din Est?

Iulian Berdilă: Despre riscuri putem vorbi într-un spectru destul de larg. Foarte multe din forumurile de specialitate pun în discuţie ce înseamnă ameninţările astăzi şi ce înseamnă scenariile catastrofale. Eu aş spune că România poate face faţă unui spectru extrem de larg de ameninţări şi de provocări şi chiar de scenarii, pentru că are o altfel de maturitate. România a dovedit că poate să-şi dezvolte capabilităţi majore în domeniul militar.

Monitorul Apărării şi Securităţii: Cât de importantă este numirea unui român în funcţia de adjunct al secretarului general al NATO?

Iulian Berdilă: Este extrem de importantă şi de bun augur pentru noi toţi. Evident că o asemenea numire ne face mândri, dar şi responsabili pentru ceea ce urmează în cadrul Alianţei, în special în zona oportunităţilor de dezvoltare a parteneriatului.

Monitorul Apărării şi Securităţii: Este România vulnerabilă în faţa unor atacuri cibernetice, înainte de alegerile prezidenţiale?

Iulian Berdilă: Există astăzi multiple evidenţe privind dezvoltarea atacurilor cibernetice în relaţie cu capabilităţile militare.Înfiinţarea în România a unor capabilităţi de apărare cibernetică confirmă nevoia de a integra asemenea capabilităţi moderne pentru viitoarea strategie militară a României şi confirmă şi maturitatea pe care o are Armata română în a aborda domenii care par necovenţionale, dar care afectează în principal definiţia conflictului şi natura războilului, aşa cum o înţelegem astăzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici