Învăţătoarea din Brăila înregistrată când îşi jignea şi înjura elevii a fost suspendată

Învăţătoarea Luminiţa Gheorghe, de la Colegiul "Ana Aslan", din Brăila, înregistrată în timp ce îşi jignea şi înjura elevii, a fost suspendată din funcţie pe toată durata anchetei începute în cazul său de Comisia de Disciplină din cadrul unităţii de învăţământ şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

7215 afișări
Imaginea articolului Învăţătoarea din Brăila înregistrată când îşi jignea şi înjura elevii a fost suspendată

Învăţătoarea din Brăila înregistrată când îşi jignea şi înjura elevii a fost suspendată

Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Cătălin Canciu, decizia de suspendare a fost luată de către directorul Colegiului "Ana Aslan", iar învăţătoarea nu are dreptul să intre la clasă până la finalizarea anchetei.

Inspectoratul Şcolar Brăila şi Colegiul "Ana Aslan" din Brăila au deschis anchete după apariţia pe internet a unor înregistrări în care o învăţătoare de la clasa I îi ameninţă şi îi jigneşte pe elevi, pe unul dintre ei numindu-l "animal" şi spunându-i: "Dacă vrei să te calc în picioare, te calc!".

Ancheta a fost declanşată după ce pe internet au apărut înregistratări audio în care o învăţătoare la clasa I de la Colegiul "Ana Aslan" din Brăila îi jigneşte pe elevi şi îi ameninţă. Înregistrarea audio, formată din două părţi, este montată pe fotografii luate de pe pagina de Facebook a învăţătoarei şi a apărut pe youtube.

În prima înregistrare, se aude cum femeia se adresează unui băieţel şi îi aminteşte că la ora de religie, la care ar fi asistat şi un părinte, nu a avut acelaşi comportament: "Măi băieţel, măi băieţel! Dacă nu te ia mama dracu'! Doamna .... mi-a zis că în miercurea aia nu sufli, nu faci nimic! Cum stai la doamna aşa şi la mine nu, ....? Ai înţeles?".

Pe fundal se aude apoi vocea unui copil: "Îi e frică de doamna de nu mai ştie, de aia stă el cuminte!", iar învăţătoarea continuă: "Dacă vrei să te calc în picioare, te calc! Să-ţi fie frică şi de mine!".

În a doua înregistrare, se aude numai vocea femeii: "Dacă vreţi să mai aveţi căciuli, vă potoliţi! Uitaţi-vă la ei, că nici pedepsiţi nu se pot abţine! Uite ce diferenţă e între boală şi copil sănătos! Aia e! Stă nemişcat, nu face nimic! Ceilalţi n-au stare! Ăla face aşa la cravată, ăla face aşa la căciulă, pentru că e o problemă! Uite, râde animalul! Animalul râde! Pentru că nu înţelege ce i se spune! Creierul lui are o problemă! Şi dacă e problemă şi eu îi zic, mă, eu te zic lui taică-tu?! Dacă nu judecă nici părintele, astfel încât să spună «măi, eu trebuie să fac ceva cu copilul ăsta că lucrurile se agravează», atunci lucrurile se agravează! Nu îl vindecă nimeni dacă nu-i aparţine şi dacă nu face ce trebuie! La ......., repet, nu este vorba de nimic altceva decât de nesimţire!".

Ulterior, învăţătoarea spune că i-ar bate pe copiii care îi deranjează ora dacă nu i-ar fi teamă că îşi pierde serviciul: "Faptul că ăştia tot timpul fac câte ceva şi ţipă lumea la ei, dacă vreţi să mă credeţi, singurul lucru care mă determină să nu-i bat să-i găsească nebuneala este faptul că îmi pierd serviciul. Dar dacă eu aş şti că nu e vreo problemă că îmi pierd serviciul, ştiti cum i-aş bate p-ăştia!? Nici nu vreţi să vă imaginaţi! Deci am momente când stau şi mă gândesc că decât să mă uit la ei, mai bine mă uit la un rahat! Şi îl admir! Decât să mă uit la aceşti doi indivizi! Deci m-am săturat până peste cap! Mi-e silă! Îi spui o dată unui copil, îi atragi atenţia, îi spui a doua oară, a treia oară. Nu pricepe, frate! Dacă nu pricepe, înseamnă că... de ce nu pricepe??? Păi, are o problemă! Problema e la cap, nu la picioare!".

După apariţia pe internet a acestor înregistrări, conducerea Colegiului Naţional "Ana Aslan" din Brăila a început o anchetă, ca şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ).

"Eu am audiat materialul, am luat legătura imediat cu directorul şcolii, a rămas surprinsă de ce a auzit. Acest cadru didactic nu are nicio sesizare din partea părinţilor, are 30 de ani de experienţă, e un cadru didactic cu rezultate bune, toată lumea e surprinsă. Gestul este incalificabil, când o să mă întâlnesc cu dumneaei ei o să o întreb: ce ar face dacă copiii domniei sale ar fi jigniţi astfel? E terifiant, e cutremurător, e de neimaginat cum un cadru didactic care educă în primii ani de viaţă o fiinţă umană să i se adreseze astfel. Copiii vor rămâne marcaţi pe tot parcursul vieţii", a afirma Cătălin Canciu.

El a menţionat că o astfel de atitudine trebuie sancţionată. "Ştiu că are nişte copii dificili în clasă, dar, indiferent de situaţie, învăţătorul nu are voie să se enerveze şi să reacţioneze astfel la şcoală. Am vorbit cu directorul colegiului, deja a dispus o anchetă acolo. Din păcate, legea nu oferă Inspectoratului Şcolar prea multe pârghii de a lua măsuri, Comisia de Disciplină se întruneşte la nivel de unitate. Noi doar putem propune. Indiferent de situaţie, trebuie sancţionată o astfel de atitudine", a mai spus Cătălin Canciu.

În faţa acestor acuzaţii, învăţătoarea Luminiţa Gheorghe a declarat presei locale că regretă că şi-a ieşit din fire, invocând faptul că are în clasă doi copii cu probleme de comportament care îi deranjează orele. "Îmi pare rău! Pur şi simplu mi-am ieşit din fire. Am copii cu probleme în clasă. Până acum, de 30 de ani, de când predau, nu am întâmpinat probleme. Acum, am doi copii cu probleme mari. Am anunţat şi conducerea, şi părinţii. Copiii sunt consiliaţi, ba chiar am zile când părinţii pot veni să asiste la ore. Şi unii o fac. Ora de religie? Nu se poate susţine, mi-a spus doamna că nu mai intră la ei la clasă. La engleză, la fel, a vrut să nu mai vină. Sunt foarte obraznici. Şi părinţii lor nu înţeleg. Unul dintre copii ne-a fost trimis de la inspectorat. Se bat în clasă... Sincer, îmi pare rău, m-am enervat peste măsură! Copiii se duc la psiholog, zic părinţii, dar nu se vede nimic, nicio schimbare. Unul dintre copii l-a lovit pe profesorul de sport şi profesorul l-a întrebat de ce e furios, de ce îl loveşte. Ştiţi ce a zis copilul? «Pentru că aşa vreau eu, pentru că mă pui să fac exerciţii!». La nivelul acesta s-a ajuns. Repet, îmi pare foarte rău!", a declarat învăţătoarea pentru presa locală.

Învăţătoarea Lumini'a Gheorghe are 49 de ani şi predă la Colegiul "Ana Aslan" din 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici