Ioan Neculaie, condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă

Omul de afaceri braşovean Ioan Neculaie, patronul fabricii de camioane Roman SA, a fost condamnat, marţi, de Judecătoria Braşov, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, după ce, în martie 2008, un muncitor a murit în timp ce dezmembra un utilaj pe platforma Roman.

949 afișări
Imaginea articolului Ioan Neculaie, condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă

Ioan Neculaie (Imagine: Zoltan Racz/Mediafax foto)

În urma unui accident de muncă soldat cu moartea unui muncitor de pe platforma Roman, în data de 6 martie 2008, Neculaie, dar şi şeful de şantier, Aurel Ragabeja, au fost trimişi în judecată la 11 martie 2011 (dosar 6751/197/2011) pentru ucidere din culpă, primul termen în acest proces fiind în 19 aprilie 2011.

Sentinţa în acest dosar a fost dată marţi, de Judecătoria Braşov, decizia nefiind definitivă.

"Neculaie a primit două pedepse: una de cinci luni pentru nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii şi una de un an şi şase luni pentru ucidere din culpă. Pedeapsa rezultantă, după contopirea celor două pedepse, respectiv cea mai mare, este de un an şi şase luni cu suspendare condiţionată pe un termen de încercare de trei ani şi şase luni", a spus Anda Sânpetru, purtător de cuvânt al Judecătoriei Braşov.

Şeful de şantier, Aurel Ragabeja, a primit pedeapsa de trei luni pentru nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii şi un an şi trei luni cu suspendare pentru ucidere din culpă, cu păstrarea sentinţei mai mari, cu termen de încercare de trei ani şi trei luni. De asemenea, societatea Prescon SA, actualmente SC Level Activ Construct SA, a fost sancţionată cu suma totală de 120.000 de lei (50.000 de lei pentru protecţia muncii şi 70.000 de lei pentru ucidere din culpă).

Pe lângă aceste pedepse, cei trei - Neculaie, Ragabeja şi societatea - sunt obligaţi să plătească în solidar daune morale şi materiale de 10.000 de euro concubinei bărbatului care a murit pe şantier.

Accidentul de muncă s-a petrecut la data de 6 martie 2008, când Florin Diţoiu, angajat al societăţii Prescon SA, în postul de mecanic, a murit după ce o parte a unui coş de fum care trebuia dezmembrat şi dat la fier vechi s-a prăbuşit peste el. În timp ce coşul de fum era secţionat de un sudor, o bucată din structură s-a prăbuşit peste muncitor şi l-a strivit.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au constatat, în urma verificărilor, că societatea nu avea nicio autorizaţie pentru dezafectarea coşului de fum respectiv, şi nici nu erau îndeplinite măsurile legale privind protecţia şi siguranţa muncitorilor săi.

Neculaie nu se află la prima condamnare cu suspendare. Astfel, în aprilie 2011 el a fost condamnat, tot de Judecătoria Braşov, la patru ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de tulburare de posesie în forma participaţiei improprii, în speţa legată de încălcarea proprietăţii omului de afaceri Ioan Olaru pe un teren din Poiana Braşov.

Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei cu închisoarea pentru Neculaie, sub supraveghere, pe un termen de încercare de şapte ani. Neculaie a făcut recurs, iar în cele din urmă dosarul a fost trimis spre rejudecare la aceeaşi instanţă, Judecătoria Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici