Iohannis întrebat dacă se impune trecerea STS la MAI: Nu mi se pare o chestiune chiar vitală

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, afirmă, răspunzând unei întrebări privind necesitatea trecerii STS la Ministerul de Interne, că nu i se pare "o chestiune chiar vitală" pentru ţară, spunând că "dintr-o mitificare a serviciilor s-a ajuns la o amploare disproporţionată cu importanţa STS".

455 afișări
Imaginea articolului Iohannis întrebat dacă se impune trecerea STS la MAI: Nu mi se pare o chestiune chiar vitală

Iohannis întrebat dacă se impune trecerea STS la MAI: Nu mi se pare o chestiune chiar vitală (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)

Klaus Iohannis a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă este de părere că se impune trecerea STS la MAI, el spunând că nu i se pare "o chestiune chiar vitală" pentru ţară, problema mai putând aştepta.

"Nu mi se pare o chestiune chiar vitală pentru această republică. Dintr-o mitificare a serviciilor, s-a ajuns la o amploare disproporţionată cu importanţa STS. Este un operator de telefonie ceva mai special. Nişte tehnicieni care-şi fac treaba, să zicem, bine", a spus Iohannis, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a apreciat că, în legătură cu accidentul aviatic din Munţii Apuseni, "nu mai e mare lucru de îndreptat", dar s-au făcut comisii tocmai pentru "a nu mai avea incidente tratate aşa".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, luni, că locul Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este mai degrabă în subordinea CSAT ori să aparţină într-un anumit mod şi de CSAT, în vreme ce serviciul de urgenţă 112 ar trebui să aparţină de Guvern.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, luni, propunerea legislativă prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este reorganizat într-un departament care va funcţiona în structura Ministerului de Interne.

Proiectul de lege prevede că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI şi devine o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către premier.

Proiectul de lege privind STS va fi dezbătut la Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă, urmând să fie analizat în comisiile de apărare şi administraţie şi apoi în plen.

Membrii PNL din Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor au solicitat, luni, ca discutarea proiectului de lege privind STS să fie amânată pentru săptămâna viitoare, motivul invocat ţinând de situaţia actuală care implică vacanţa postului de ministru de Interne.

"Suspansul la Legea STS va continua, eu sper că cel mult o săptămână. La cererea colegilor liberali, am votat în unanimitate amânarea discuţiilor pentru săptămâna viitoare. Motivul pentru care s-a făcut această amânare şi pentru care colegii liberali au cerut amânarea a fost că în momentul de faţă încă nu există o clarificare a situaţiei în ceea ce preveşte Ministerul de Interne, cine va fi în fruntea ministerului, şi noi nu am avut decât să le satisfacem această doleanţă şi să amânăm pe săptămana viitoare discutarea acestui proiect de lege", preciza, luni, social-democratul Ion Mocioalcă, preşedintele comisiei.

La şedinţa de luni a Comisiei de apărare a venit şi directorul STS, Marcel Opriş, acesta plecând fără să facă declaraţii, după ce a fost luată decizia amânării discutării proiectului de lege privind organizarea şi funcţionarea STS.

În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta anunţa, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care preşedintele Traian Băsescu a precizat că nu se impune să schimbe conducerea Serviciului de telecomunicaţii Speciale (STS) pentru intervenţia în accidentul aviatic din Munţii Apuseni, că USL va iniţia un proiect de lege prin care STS va trece la Ministerul de Interne şi în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici