Video Iohannis, românilor din Spania: Promisiunile din 16 noiembrie continuă să fie reperul meu permanent - VIDEO, FOTO

Klaus Iohannis le-a spus, luni, reprezentanţilor comunităţii româneşti din Spania că promisiunile pe care le-a făcut pe 16 noiembrie 2014 continuă să fie reperul său permanent şi le-a comunicat că la nivelul Administraţiei Prezidenţiale s-a început gândirea "unei viziuni coerente" pentru diaspora.

1208 afișări

"Vă mulţumesc pentru primire şi sunt onorat să mă aflu aici. În aceste prime luni de mandat am ţinut să mă întâlnesc cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Europa. Şi de fiecare dată încerc aceeaşi emoţie şi bucurie. Am dorit să fiu alături de voi, ca şi de ceilalţi concetăţeni ai noştri din diferite părţi ale continentului, pentru a vă cunoaşte şi a vă adresa câteva gânduri. Vă mulţumesc pentru cine sunteţi, ambasadorii ai noştri în Spania, vă mulţumesc că ne reprezentaţi cu onoare şi sunteţi un exemplu de patriotism. Printre voi mă simt acasă. Vă rog să primiţi aprecierea şi respectul meu pentru ceea ce faceţi: investiţi în România prin banii trimişi, îi inspiraţi pe cei din ţară să îşi dorească mai mult şi să aibă încredere. Şi, în acelaşi timp, contribuiţi la dezvoltarea comunităţilor în care trăiţi aici, în Spania", a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, la întâlnirea cu circa 400 de reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Spania.

Aceştia au venit din toate colţurile Spaniei pentru a se întâlni preţ de o oră cu preşedintele României, într-un hotel din capitala Madrid.

Întâmpinat cu aplauze puternice, şeful statului le-a spus românilor că, deşi "momentul 16 noiembrie este acum un pic mai îndepărtat în timp", pentru el, "ca angajament şi determinare, nu s-a schimbat nimic".

"Urmăresc aceleaşi principii, iar promisiunile pe care le-am făcut atunci continuă să fie reperul meu permanent. Au trecut, iată, mai bine de şase luni şi vreau să fiu foarte onest despre acest început de mandat. Sunt lucruri care s-au mişcat şi schimbat în politica românească. Sunt proiecte pe care le-am dus la bun sfârşit, cum este Strategia Naţională de Apărare, pentru că ne-am aşezat la masa dialogului, pentru că am pus obiectivele comune pentru România înaintea certurilor politice. Sunt alte proiecte care merg mai greu, pentru că rezistenţa la schimbare este încă foarte mare. Dar drumul pe care am pornit este cel promis: al unei politici făcute altfel, cu mai multă integritate şi decenţă, cu respect pentru lege şi pentru oameni, cu dialog, dar şi cu fermitate în apărarea unor principii", a afirmat Iohannis.

Preşedintele a precizat că a amintit de noua Strategie Naţională de Apărare, deoarece a ţinut ca în cuprinsul ei să facă "o declaraţie fermă", care pe mulţi i-a surprins. "Am spus că o Românie puternică este aceea care poate asigura securitatea cetăţenilor săi şi îi poate proteja, prin mijloace diplomatice şi juridice, oriunde s-ar afla ei. În toate discuţiile pe care le am cu omologii mei, respectarea şi garantarea drepturilor românilor în ţările în care trăiesc şi muncesc se află printre subiectele cele mai importante. De asemenea, cred că autorităţile române trebuie să aibă mereu în vedere o relaţie mai bună şi mai strânsă cu cetăţenii, servicii consulare mai eficiente şi adaptate realităţilor, o organizare care să răspundă cerinţelor şi o comunicare pe măsură. Am toate aceste lucruri în atenţie", a promis Iohannis.

El a mai subliniat că tot în Strategia Naţională de Apărare se arată că "o Românie puternică îşi promovează identitatea, ştie să apere şi valorifice acele lucruri, acele simboluri care ne definesc în lume ca naţiune, oriunde ne-am afla". "Voi faceţi acest lucru aici, în Spania, prin promovarea limbii şi culturii române, prin rolul pe care îl aveţi în societate. Voi faceţi România puternică", a spus Iohannis.

Totodată, preşedintele le-a comunicat celor prezenţi că la nivelul Administraţiei Prezidenţiale s-a început gândirea "unei viziuni coerente" pentru diaspora. "Am pornit de la a înţelege starea de fapt, problemele şi preocupările românilor din străinătate. Am iniţiat un dialog cu toţi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii, cu toţi cei care au şi trebuie să aibă un cuvânt de spus. Vă rog să priviţi prezenţa mea aici în acelaşi context", a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului i-a îndemnat pe românii din Spania să fie "solidari şi uniţi", să fie lideri în comunităţile lor şi să fiţi conştienţi de forţa pe care o au. "Ştiu că sunteţi cu sufletul acasă. Iar cel mai bun răspuns din partea noastră, a celor din ţară, este să construim acea Românie în care să vă doriţi să vă întoarceţi. Vă mulţumesc încă o dată!", a mai spus preşedintele Iohannis.

După discurs Klaus şi Carmen Iohannis au discutat, timp de aproximativ o oră, cu românii prezenţi la întâlnire şi au făcut fotografii.

Carmen Iohannis a primit cadou o brăţară tricoloră realizată de două românce din Bilbao.

Comunitatea românească reprezintă cea mai mare comunitate de străini din Spania. Ultimele date arată că la sfârşitul anului trecut în Spania erau peste 950.000 de români cu permis de rezidenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici