Ion Iliescu, la moartea lui Nicolae Manolescu: Drum bun, Nicky!

Ion Iliescu scrie că îl cunoaştea pe Nicolae Manolescu de 60 de ani.

Urmărește
1464 afișări
Imaginea articolului Ion Iliescu, la moartea lui Nicolae Manolescu: Drum bun, Nicky!

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, 94 de ani, a comentat dispariţia lui Nicolae Manolescu, 84 de ani, pe blogul său

„Am aflat cu enormă tristeţe că s-a stins din viaţă profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. În peste 60 de ani de când ne cunoaştem, ne-au apropiat multe, ne-au despărţit puţine lucruri. Timpul lung a fost acela al solidarităţii şi al prieteniei. I-am urmărit ascensiunea încă de la debutul său în revista “Contemporanul” şi mai apoi în “România Literară”, ambele conduse de cel care i-a dat cronica literară, la 22 de ani şi l-a protejat în vremuri grele, George Ivaşcu.

În volumul său memorialistic “Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă”, Nicolae Manolescu rememorează episodul în care, împreună cu Ivaşcu şi academicianul Andrei Oţetea, am “complotat” astfel încât studentul eminent Nicolae Apolzan să fie reînmatriculat după ce fusese exmatriculat din motive politice, de “dosar”, cum se spunea atunci, şi să îşi continue studiile strălucite. Astăzi, 65 de ani mai târziu, sunt convins că zeci de promoţii de studenţi ai Facultăţii de Litere îi vor păstra o vie amintire.

„România pierde pe unul din ultimii săi mari intelectuali publici”

Reprezentant strălucit al celei mai bune generaţii literare de după război, generaţia ‘60, Nicolae Manolescu lasă în urma sa zeci de cărţi de istorie şi critică literară şi mii de articole. “Istoria critică a literaturii române” e dintre acele tomuri de care orice literatură a lumii ar fi mândră.

Şi-a dat doctoratul cu o teză despre Maiorescu, “Contradicţia lui Maiorescu” şi l-a continuat la catedră şi în stil pe G. Călinescu. După Revoluţie, a făcut şi politică şi a fost senator din partea Partidului Alianţei Civice. Ca preşedinte al PAC, a semnat Declaraţia de la Snagov, demers pe care l-am iniţiat şi care a consfinţit parcursul european al ţării noastre.

A fost o vreme ambasadorul României la UNESCO şi îmi amintesc că de fiecare dată când mergeam la Paris ne întâlneam şi depănam amintiri despre plimbările noastre de la Neptun, la malul mării şi la marginea Istoriei.

România pierde pe unul din ultimii săi mari intelectuali publici. Spirit polemic şi analitic, plin de umor, lucid, un apărător sclipitor al limbii şi literaturii române, şi-a pus întreaga viaţă sub genericul “Profesiunea mea, Cultura”. Transmit familiei îndoliate, prietenilor săi, Uniunii Scriitorilor din Romania, redacţiei revistei “România Literară”, pe care a condus-o după Revoluţie, condoleanţele mele. Numele profesorului academician Nicolae Manolescu va trăi cât va trăi şi literatura română. Drum bun, Nicky! Dumnezeu să te ierte şi să te odihnească în pace!”.

Înmormântat la Râmnicu Vâlcea

Persoanele care doresc să-i aducă un ultim omagiu lui Nicolae Manolescu o pot face luni, la Ateneul Român, iar înmormântarea va avea loc marţi, la Cimitirul Sfântul Ioan din Râmnicu Vâlcea.

"Persoanele care doresc să aducă un ultim omagiu preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, acad. Nicolae Manolescu, o pot face luni, 25 martie, între orele 11,00 şi 14,00, la Ateneul Român. Înmormântarea va avea loc marţi, 26 martie, orele 12,30 la Cimitirul Sfântul Ioan din Râmnicu Vâlcea. Uniunea Scriitorilor va pune la dispoziţie celor care doresc să participe două autobuze care vor pleca de la sediul Uniunii Scriitorilor marţi, 26 martie, ora 9,00", se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Uniunii Scriitorilor din România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici