IPS Bartolomeu către politicieni: Lăsaţi Bisericii dreptul de a-şi alege Patriarhul

Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Bartolomeu, a făcut apel la politicieni să respecte Bisericii dreptul şi libertatea de a-şi alege singură Patriarhul şi a negat existenţa, în cadrul ei, a două tabere: tradiţionalişti şi ecumenişti.

1 afișare
Imaginea articolului IPS Bartolomeu către politicieni: Lăsaţi Bisericii dreptul de a-şi alege Patriarhul

Mitropolitul Clujului către politicieni: Lăsaţi Bisericii dreptul de a-şi alege Patriarhul

„Luna viitoare va fi prima alegere liberă de patriarh în istoria Bisericii noastre, deci un moment crucial pentru exercitarea acestei libertăţi. Fac un apel la forţele politice, fie ele de suprafaţă sau oculte, să-i respecte Bisericii dreptul şi libertatea de a-şi alege singură patriarhul, în conformitate cu canoanele şi legiuirile proprii, chiar dacă s-ar întâmpla ca vreunul din candidaţi să le solicite sprijinul”, a declarat Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

IPS Bartolomeu a susţinut, de asemenea, că nu exită patide rivale în cadrul Bisericii Ortodoxe. „De peste paisprezece ani sunt membru al Sfântului Sinod şi de abia de curând am aflat că în sânul nostru ar exista două partide rivale. E o făcătură a unor jurnalişti agramaţi, preluată fără nici un discernământ de alţii. Agramatismul constă în faptul că tradiţionalismul nu se conjugă cu ecumenismul, şi nici viceversa” a spus Mitropolitul Clujului.

IPS Bartolomeu a făcut şi un portret al viitorului Patriarh, susţinând că este absolut esenţial ca patriarhul să nu fie obiect de şantaj, fie în planul moral, fie în cel politico-social.

„E absolut esenţial ca patriarhul să nu fie obiect de şantaj, fie în planul moral, fie în cel politico-social, de unde l-ar pândi taina colaborării cu organizaţii sau structuri acoperite, inclusiv cele de informaţii”, a adăugat Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Şedinţa Sfântului Sinod pentru desemnarea candidaţilor la postul vacant de Patriarh al BOR va avea loc pe 12 septembrie, la ora 10.00, după oficierea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum. În aceeaşi zi, la ora 17,00 va ave aloc şedinţa Colegiului Electoral Bisericesc pentru alegerea noului Patriarh.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici